Епископ Киприан е новоизбраният митрополит на Стара Загора. Каноничният избор се проведе в синодния параклис "Св. цар Борис", съобщи Двери.бг.

За епископ Киприан гласуваха 8 от митрополитите, които присъстваха на избора. Въздържали са се митрополитите Йосиф, Амвросий, Йоан, Серафим и Наум.

Митрополит Йосиф е написал, че не може да гласува за нов митрополит, докато настоящият митрополит Галактион е жив.

Няма подадени гласове за другия номиниран за поста - Месемврийския епископ Яков.

В гласуването не участва Врачанският митрополит Калиник, който е с влошено здраве и е в болница.

Гласуването започна в 11 часа, като пръв гласува патриарх Неофит. До избора на нов митрополит на Стара Загора се стигна след като Светия Синод освободи по здравословни причини митрополит Галактион.

Новоизбраният Старозагорски митрополит Киприан е роден на 8 март 1976 г. в град Казанлък, Старозагорска епархия. Светското му име е Огнян.

След завършване на основно образование, през 1995 г. се дипломира в средното музикално училище в родния си град. На 1 септември 1996 г. е постриган за монах в Рилския манастир от игумена Драговитийски епископ Йоан с духовен старец Старозагорския митрополит Панкратий.

На 8 септември 1996 г. е ръкоположен за йеродякон в гр. Павел баня, а на 14 септември 1996 г. - за йеромонах в храм "Св. Николай" в гр. Стара Загора. От месец октомври 1996 г. до края 1998 г. йеромонах Киприан изпълнява послушанието ефимерий на Казанлъшкия манастир "Св. Богородица".

В същото време е и ученик в паралелния курс на Софийската духовна семинария "Св. Йоан Рилски", след което е приет в клира на Врачанска епархия като изпълняващ длъжността игумен на Тържишкия манастир "Св. прор. Илия".

През 2000 г. Негово Високопреосвещенство Врачанският митрополит Калиник му възлага послушанието протосингел на Врачанска митрополия.

Припомняме, протосингелът е лице от черното духовенство и изпълнява задълженията да бъде помощник (секретар) на митрополита при изпълняване на неговите задължения като духовен глава на митрополията.

На 31 август 2003 г. по време на следването му в Богословския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски", с решение на Св. Синод на БПЦ Врачанският митрополит Калиник го удостоява с офикията "архимандрит".

В качеството му на протосингел на Врачанска митрополия архимандрит Киприан е бил изпълняващ длъжността игумен на три манастира - на Черепишкия манастир "Успение Богородично"; на Тържишкия манастир "Св. пророк Илия" - край гара Струпец и на Градешкия манастир "Св. Йоан Предтеча".

Бил е председател на църковното настоятелство при катедралния храм "Св. Апостоли" във Враца, на митрополитския храм "Св. Николай" във Враца, на храм "Св. Софроний епископ Врачански" във Враца и на храм "Св. Георги" в град Мездра.

От 2000 г. той е назначен и за диригент на представителния хор "Св. Софроний епископ Врачански" на Врачанска епархия.

С благословение на Врачанския епархийски архиерей е посещавал лекции и семинари по гражданско право в Юридическия факултет на СУ "Св. Климент Охридски".

През февруари 2006 г. по решение на Св. Синод на БПЦ архим. Киприан е изпратен на послушание като протосингел на митрополита на САЩ, Канада и Австралия Негово Високопреосвещенство Йосиф.

По време на престоя си в САЩ получава езиково образование в ALCC "American language" - New York.

От 1 август 2007 г., по решение на Св. Синод на БПЦ е призован отново на длъжността протосингел на Врачанския митрополит Калиник. В същото време е и игумен на Черепишкия манастир, председател на катедралното църковно настоятелство във Враца и диригент на Представителния хор на Врачанска епархия.

Архимандрит Киприан е носител на голямата награда от Международния конкурс "Пееща душа" - гр. Бялисток, Полша, както и на множество други награди и отличия.