41% от българите са на мнение, че страната ни е спечелила от членството си в ЕС. 33% от респондентите смятат, че страната ни не е нито спечелила, нито загубила. 18% пък са на мнението, че това носи единствено загуби, докато 8% не могат да преценят.

Това сочат данните от проучване на "Тренд" за нагласите на българите спрямо политиките на ЕС. Интервюирани са 1002 души по метода "лице в лице" между 12-19 април. Възложител на изследването е евродепутатът Сергей Станишев.

Мнозинството посочва свободното пътуване в рамките на Съюза и европейските фондове като основна полза от членството ни. Според 52% от анкетираните основното, което е спечелила България от членството си, са европейските фондове. Повече възможности за работа са отбелязали 41% от респондентите, а 38%- сигурност и отбрана.

Снимка 663272

Източник: Тренд

В личен план близо две трети (63%) посочват, че членството в ЕС им е донесло възможност за свободно пътуване.

45% твърдят, че членството в ЕС ги кара да се чувстват по-сигурни в настоящата геополитическа ситуация, а за 41% то допринася за по-голяма икономическа и социална сигурност.

Над две трети (67%) посочват, че в предстоящата кампания в някаква степен е важно за тях да чуят позициите на политическите партии по политиките на ЕС.

62% изразяват мнението, че борбата с бедността и неравенствата трябва да бъде основен приоритет за ЕС. 48% смятат, че е необходима подкрепа за икономиките и създаването на нови работни места.

Снимка 663271

Източник: Тренд

Според 21% ЕС трябва да отделя повече пари за България по отношение на конкурентоспособността на икономиката, както и за трудовата заетост по мнението на други 20%. За 17% от анкетираните развитието на регионите трябва да бъде основно финансирано.

Според 41% от българите ЕС да бъде водещ в търсенето на политическо решение за изход от конфликта в Украйна.