С тържествен конвой пропътува участък от автомагистрала "Тракия" самолет Як-40. Машината е била част от правителствения авиоотряд по време на управлението на Тодор Живков, припомни Нова телевизия.

Предвождан от Военна полиция и пожарна, самолетът се движеше по магистралата. Целта на сухопътната маневра бе аеропланът да стигне до Музея на авиацията в Пловдив, увери директорът на уникалната експозиция Радка Банялиева.

За да бъде успешна транспортната операция, тя ще бъде на два етапа. Днес към летище Крумово пътува тялото на аероплана, а във вторник ще бъдат превозени и крилете.

По АМ „Тракия" на много места се бяха струпали любопитни фотографи и така наречените спотъри, които следят и снимат самолети.

Преди години машината е била част от авиоотряда на правителството. Обзавеждането му е луксозно, седалките са кожени. Руската машина е подарена на музея от "България Еър" и ще бъде възстановена в целия й блясък до 12 април, когато е Денят на авиацията. След това самолетът ще бъде достъпен за любителите на гражданската авиация.