"Всеки българин, който превежда пари от или в друга държава на ЕС, ще спестява поне по 30 лева на превод." Това заяви евродепутатът Ева Майдел след приемането на Регламента за презграничните плащания в Комисията по икономически и парични въпроси на Европарламента.

Като основен докладчик по регламента Майдел подчертава, че основната ѝ цел е било премахването на двойния стандарт при банковите преводи в Европа.

"Банките в България поддържат най-високите такси в ЕС за получен превод в евро - между 30 и 50 лева за превод от 10 евро, докато гражданите от Еврозоната превеждат евро срещу минимални или нулеви такси", обясни евродепутатът.

По думите ѝ ако за едни превод от 10 евро досега сме плащали средно по 40 лева такси, то сега цената за него ще бъде не повече от 2-3 лева.

Майдел е категорична, че основната цел е намаляването на таксите за превод до нивата на таксите за вътрешни преводи. Мотивът за промяната е да се спестят между 3-4 млрд лева годишно на гражданите и бизнесите от страните извън Еврозоната.

"Трябва да е ясно, че подобни постижения за потребителите могат да се постигнат само в рамките на ЕС, а не от всяка държава поотделно", допълни тя.

В регламента се предвижда и засилване на прозрачността при плащане с карта или теглене на пари от банкомат в чужбина. Потребителите ще имат повече информация при какъв курс се обменят парите им и ще имат право на избор, ако има различни възможности за превалутиране.

Очаква се регламентът да влезе в сила в началото на 2019 г.