Датската депутатка от Европейския парламент Маргрете Аукен идва у нас, за да посети националния парк Рила и да се запознае на място с планираното и извършващо се вече изграждане на няколко ски курорта.

Това съобщиха от сдружението „Граждани за Рила".

Маргрете Аукен е член на групата на „зелените" в европарламента - Европейски свободен алианс, и член на Комитета по околна среда, здравеопазване и безопасност на храните и Комитета по петициите към ЕП

На 1 март между 10.00 и 16.00 ч. тя ще предприеме обиколка в северната част на планината, където в нарушение на директивите на ЕС за „Натура 2000" са планира да бъдат построени курортите "Паничище-Езерата-Кабул", "Говедарци-Искровете-Мальовица ", "Самоков-Боровец-Бели Искър" (т.нар. Супер Боровец), "Долна Баня-Ибър" и "Костенец-Белмекен".

Вече се строи долна станция на лифт от хижа „Пионерска" до хижа „Рилски езера", който според плановете на инвеститорите ще обслужва курорта "Паничище-Езерата-Кабул"

Представители на "Граждани за Рила", неправителствени организации и местните общности ще запознаят евродепутатката с мащаба на планираните ски курорти и с катастрофалните последици от тяхното реализиране.

Те ще посочат непоправимите щети от строителството върху парк Рила, който е част от европейската мрежа „Натура 2000" и "Рила-буфер" -

Единствената, предложена за включване в „Натура 2000" зона, която правителството на България отхвърли.

Това стана поради силния натиск на инвеститорски групировки, възнамеряващи да застроят неповторимата и скъпа на всички българи Рила планина с грандомански ски курорти, категорични са „Граждани за Рила".

От организацията ще връчат на Маргрете Аукен копие от подписката за запазване на Рила, за която само по интернет досега са събрани над 76 хиляди гласа.

Подписката ще продължи до официалното й връчване в Комитета по петициите на Европейския парламент в средата на март.