Методът "Фамилни групови конференции" навлиза все по-широко в България и допринася за подобряване на грижата за децата чрез включване на семейството при решаването на възникнали трудности и проблеми.

Това заяви председателят на Държавната агенция за закрила на детето Елеонора Лилова при откриването на среща-обучение.

Във форума участват институции и организации, ангажирани със спазването на правата на децата и осигуряване на подкрепа на семействата, от България, Великобритания, Шотландия, Германия, Франция и Холандия.

Представените практики доказват, че "Фамилните групови конференции" са решение не само в кризисни, но и в редица обикновени ситуации.

Председателят на ДАЗД предложи част от добрия опит на участниците да бъде приложен в подкрепата на децата, напускащи специализирани институции и социални услуги за деца.

"Няма по-вълнуващо преживяване от това да станеш част от промяната дори само за едно дете, за едно семейство, подчерта Лилова.

Целта на партньорите в проекта "Обмяна на практики за Фамилни групови конференции в Европа" е да разширят приложението на метода в своите държави и да обучат специалисти в сферата на социалната дейност.

Те се стремят още и да развият умения за насърчаване участието на семействата в подкрепата и решенията, които ги засягат.