Столичният кмет Йорданка Фандъкова призна, че трябва да има промяна в начина, по който пасажерите да бъдат информирани, ако се стигне до авария, съобщи bTV. Причината, според Фандъкова, е да не се стига до паника, когато информацията се забави.

Самата тя е поискала да има промяна в инструкциите към машинистите. Причината за това е вчерашната авария, която блокира движението на подземната железница.

Софийското метро спря в час пик
Обновена

Софийското метро спря в час пик

Повече от половин час е липсвала всякаква информация

Макар повечето хора да запазиха самообладание, мнозина се поддадоха на паниката и се заговори дори за атентати. Подобни ситуации могат да завършат с жертви, ако паниката стане прекалено голяма.

Именно затова информацията трябва да стига по-бързо до гражданите, за да са спокойни, когато се отнася просто до техническа неизправност.

Възстановяват парите за неизползваните билети при аварията в метрото

Възстановяват парите за неизползваните билети при аварията в метрото

В първите часове на аварията на касите в метрото не приемаха билетите

По думите на Фандъкова сега машинистът е длъжен да информира централата и диспечера, после да се опита да възстанови движението. И едва след това - до 5 минути, да информира хората във влака. Така че в случая той е действал според инструкцията, но това е било достатъчно забавяне, за да изнерви хората.

"Искаме промяна в това. След като съобщи за проблема на диспечера, да информира хората", каза Фандъкова и поднесе извинения на хората за неудобството.

Според столичния кмет аварията е била тежка, а работата на техническия екип е без забележки.