Шофьори и соственици на фирми за случаен превоз излязоха на протест. Поводът за недоволството им е, че засегнатият от пандемията бранш не може да се възползва от мерките, обявени от правителството.

Шествието се провежда в София, Пловдив, Варна, Бургас и Русе.

Колоната от над 100 автобуса и микробуса ще тръгне по един от основните столични булеварди. Тя е дълга над километър и половина. Започва от кръстовището на "Горубляне" и достига и подминава дори Интер Експо център.

Основното искане на автобусните превозвачи, които работят в сферата на туристическите услуги, е среща с правителството, с Министерство на транспорта, тъй като мярката 60/40 не работи.

Радка Мандилова, председател на национална организация "Случаен превоз", заявява, че исканията им са да влязат в диалог с правителството. Предложили са грантови схеми, отсрочване на осигуровки, безлихвени заеми, нисколихвени кредити, които да подпомогнат бранша при възстановяване на нашата дейност.

По думите на координатора на протеста Илия Запрянов, нямало никакви ясни предписания и мерки за случайния превоз, за да знаят как ще продължат да работят.

Министърът на транспорта Росен Желязков заявипред БНТ, че не само неговото ведомство, но и цялото правителство търсят всякакви варианти за подкрепа на бедстващите сектори, дори са готови да преговарят със случайните превозвачи.

Ние сме готови на диалог и чуваме това, което се поставя като искане. Разбира се, трябва да гледаме нещата в системност, защото мерките за един пораждат, няма да скрия, ревност в други. Мярката по ОП "Развитие на човешките ресурси" към момента - общ бюджет 40 млн. Тя е за не по-малко от 27 000 заети в автобусния транспорт, независимо дали е редовен, случаен, специализиран и т.н., обясни Желязков.

Автобусното мирно шествие потегля по "Цариградско шосе". То ще премине през Орлов мост, през "Цар Освободител", покрай Народното събрание и Министерския съвет.