Подкрепата в глобален мащаб за използването на атомна енергия сериозно намалява след земетресението в Япония, но въпреки това, поддръжниците на ядрената енергетика остават мнозинство. 49% от хората по света имат положително отношение към нея, а 43% са с отрицателни възгледи. Това показва проучване на „Галъп".

Извадката на изследването включва повече от 34 000 души в 47 страни по целия свят, като то е проведено от 21 март до 10 април. У нас са участвали 996 пълнолетни граждани. Те е трябвало да отговорят на въпроса какви са актуалните им виждания за ядрената енергетика и какви са били те преди ядрения инцидент в АЕЦ „Фукушима".

Очаквано, най-рязък спад в подкрепата за атомната енергетика е отбелязан в самата Япония. Преди земетресението от 11 март 62% от японците са били поддръжници на атомната енергетика, а вече са едва 39%. Опонентите на АЕЦ са се увеличили от 28% на 47%. Подобен обрат има още в Канада, Холандия и Румъния.

Мнозинства срещу атомната енергетика се регистрират в почти всички страни, в които няма атомни централи, като Австрия (90%), Гърция (89%), Грузия (80%) и Сърбия (75%). В някои от големите страни-производителки на ядрена енергия, като Германия и Италия, мнозинството от анкетираните са били срещу използването на атомна енергия и преди инцидента, а след него дистанцията между „за" и „против" се е увеличила.

От „Галъп" посочват, че в други страни с голям брой АЕЦ, като Франция, Русия и Китай, изтичането на радиация хиляди пъти над допустимото в района на „Фукушима" не е довело до голям срив в преобладаващо положителното мнение за ядрената енергетика.

България е в подобно положение, като съотношението между подкрепящи и неподкрепящи употребата на атомна енергия след земетресението е 62 на 23, а преди него - 68 на 16.

Сред по-интересните случаи са Испания, където практически няма промяна в отношението към ядрените мощности и Южна Африка, където поддръжниците им даже са се увеличили.