Гърция удължава всички действащи досега ограничения за влизане в страната, съобщава МВнР.

Мерките остават в сила до 06:00 часа на 14 май.

При влизане на гръцка територия, независимо от вида транспорт, от пътуващите се изисква да представят негативен резултат от PCR тест, направен не по-рано от 72 часа от влизането в страната. Изискването важи и за деца над 5-годишна възраст. При липса на такъв гръцките власти имат право да не допуснат пътуващите да влязат в страната.

При влизане гръцките власти по своя преценка мога да поискат на всеки от пътуващите да бъде направен тест (бърз или PCR).

Всеки гражданин трябва да има генериран QR код след попълване на Passenger Locator Form (PLF) на https://travel.gov.gr/#/. Компаниите, които извършват пътнически превози са длъжни да проверяват дали всеки от пътниците има QR преди неговото качване. При липса на такъв транспортната компания носи отговорност за връщането му в родината.

Гърция удължава ограничителните мерки за влизане до 3 май

Гърция удължава ограничителните мерки за влизане до 3 май

Без PCR тест могат да не допуснат пътуващи в страната или да ги тестват на произволен принцип

От външното ни министерство припомнят, че от 19 април 2021г. Гърция отмени изискването за задължителна 7-дневна карантина за гражданите на държави членки на ЕС и на Шенгенското пространство, включително и за България.

Отпадането на карантината обаче е възможно само при условие че гражданите представят при пристигане в Гърция документ за негативен резултат от PCR тест, направен не по-рано от 72 часа преди влизането в страната, или сертификат за ваксинация за коронавирус COVID-19, доказващ, че ваксинацията е направена най-малко 14 дни преди това. Сертификатът трябва да е на английски език, да е издаден от публичен орган и да съдържа информация за вида и броя на дозите на ваксината.

Сънародниците ни могат да се обърнат при нужда към посолството ни в Атина на следните телефони: +30 210 67 48 107; +30 210 67 48 105; +30 210 67 48 106, както и към генералното консулство на България в Солун на тел. +30 2310 829 210 и на дежурния телефон в извънработно време: +30 2310 869 510.