Месчидът в столичния квартал „Люлин” е законен и има регистрация. Това каза пред журналисти главният мюфтия д-р Мустафа Хаджи преди началото на конференция на тема: „Мюсюлманско изповедание 2016-2021”.

Припомняме, молитвеният дом в столичния квартал „Люлин” предизвика протестите на местните жители.

„Ние сме поставяли многократно въпроса за втора джамия. За мюсюлманите в София единствената "Баня Баши джамия" не е достатъчна. Всеки петък голяма част от молещите се изпълняват молитвата си на тротоара, което е крайно неудобно и крайно неприятно. Ако се намерят далновидни политици да решат този въпрос, ще бъде добре за всички”, заяви Мустафа Хаджи.
Той бе категоричен, че броят на джамиите се определя от нуждите.

„Ние като мюсюлмани сме длъжни да покажем реалното лице на исляма”, заяви още мюфтията в отговор на въпрос какво послание ще отправят на тази конференция на фона на събитията и последните терористични актове в Брюксел.

„Ние като мюсюлмани и последователи на тази религия не желаем лошо абсолютно за никого. За нас е от изключително голямо значение този мир и това разбирателството, което е векове наред в България, да продължи”, заяви д-р Хаджи.

По думите му това може да предадено на страни, които да се възползват от нашия опит. „Аз винаги съм казвал, че България има с какво да се гордее”, подчерта още той.

Сред приоритетите, които си поставя мюсюлманското вероизповедание у нас, е ангажиментът им да направят всичко, което е по силите им и да продължат да работят с мюсюлманската общност. „Да не се допускат в България радикално мислещи елементи, тъй като това е вреда както за мюсюлманите, така и за цялото общество”, заяви д-р Хаджи.

На конференцията присъстваха посланикът на Турция – Сюлейман Гьокче, посланикът на Палестина Ахмед ал Мадбух, Корман Исмаилов.
В конференцията участват представители на районните мюфтийства в страната.