Инспектори на РИОСВ в Смолян съставиха три акта на кмета на Забърдо Валентин Черпоков.
Санкциите могат да достигнат 10 000 лева.
Това съобщиха от инспекцията, цитирани от Радио Пловдив.

Единият акт е за надписи върху природната забележителност "Чудните мостове". Върху скалните образувания в основата на големия мост се подписали с черен въглен известни личности, които гостували на кмета, като един от подписите е на бившия футболист Христо Стоичков.

Еколозите вече са предприели мерки за отстраняване на надписите.
От екоинспекцията напомнят, че драскането и поставянето на надписи в границите на природна забележителност е в разрез със заповедта за обявяването на защитената територия.
Глобата за това нарушение е от 500 до 5000 лева.

Другите два акта са за възобновени нерегламентирани сметища в Забърдо, които били почистени в края на миналата година.

„Не съм запознат с акта, който е издал РИОСВ - Смолян за нередности около природната забележителност "Чудните мостове", заяви кметът на село Забърдо Валентин Черпоков.

Според него подписването на гостите по стените на скалния феномен се извършва с въглени, което не нарушава по никакъв начин образуванието.
Той допълни, че традицията за подпис върху скалите не е измислена от него и датира от много отдавна, защото туристите искат да увековечат посещението си с подпис.

Кметът на село Забърдо каза още, че подписите на известни хора са негова инициатива, но това се прави за благото на селото, тъй като освен автографите си, те ще оставят и милиони евро инвестиции в Забърдо и така селото няма да загине.

"РИОСВ - Смолян се държат като партийни секретари", каза още Черпоков. Той уточни, че няколко пъти е отправял покани към екоинспекцията да направи проверки и да види кой замърсява района.

Според него сметищата се образуват от близките до природната забележителност хижи, които се стопанисват от външни лица.

"Преди посещението на Стоичков и испанските инвеститори, ние щателно почистихме района и сигнализирахме РИОСВ, че има замърсяване, но оттам не ни обърнаха внимание".

Според Валентин Черпоков, проблемът идва от фирма, която, по думите му, събира неправомерно вход за да се посетят "Чудните мостове".
Парите не отиват нито в държавния, нито в общинския бюджет, а във фирми, които са близки до определени кръгове. Кметът е убеден, че парите се събират незаконно.