Google обяви старта на Google News Showcase, платформа с новинарско съдържание, оформено в панели, което вече е активна и в България. От днес панелите с новини от партньори в България започнаха да се разпространяват в Google News за Android, iOS и в мрежата, както и в Discover за iOS и Android.

В световен мащаб Google има сключени договори за News Showcase с над 2 500 издания и платформата функционира вече 24 държави, сред които Германия, Франция, Испания, Полша, Словакия, Ирландия, Португалия, Обединеното кралство, САЩ, Италия, Австрия. Последно тя бе пусната в Румъния и Словения.

Web Media Group - с News.bg, Money.bg и Webcafe - е партньор в Google News Showcase и читателите ни могат да намират подбрана и със съответния подпис и печат от нас информация.

Сред медиите включени в Google News Showcase в България са Investor Media Group, Mediapool, Offnews, DIR.bg, Economedia, 24 Chasa Group, Sportal Media Group, както и платформите на телевизиите Nova Broadcasting Group и BTV Media Group и на Българско национално радио.

Създаваното съдържание за News Showcase предоставя една възможност да бъде откроено важното, проверено и значимо съдържание за читателите, които да бъдат насочени и към пълните статии на уебсайтовете на новинарските издания. А стартирането на News Showcase в страната е най-новият и пореден пример за ангажимента на Google към журналистиката и партньорството с медиите, насочени към борба с дезинформацията, развитие на бизнес моделите и насърчаване на иновациите

Издателите на News Showcase могат да изберат да добавят функция, при която Google плаща за достъпа на читателите до ограничено количество от тяхното платено съдържание. Това осигурява на читателите достъп до повече статии на дадено издание, отколкото биха могли да видят иначе, като ги насърчава да научат повече за изданието - и евентуално да се абонират.