Жителите на Горна Оряховица излязоха на протест срещу изграждането на социални жилища в града. Над 200 души се събраха пред сградата на общината, за да изразят недоволството си.

Проектът за изграждането на социални жилища притеснява местните, защото те се страхуват от увеличаване на престъпността в района. Това обясни пред БНР нотариусът Иван Мазнев. По думите му ако се изградят такива жилища мирът и спокойствието в квартала ще изчезнат. "В един момент, когато има интервенция на чужди елементи в квартала и то само маргинални групи от малцинствен и друг произход - хора без адрес, значи това са хора с присъди, евентуално", заяви още гражданинът.

"Начинът, по който се случват нещата, според нас, е скандален. Ние не протестираме срещу това, че ще има социално слаби хора, а срещу това, че ще са малцинствени и маргинални групи." Това заяви пред bTV Иван Димитров от инициативния комитет, организирал демонстрацията. По думите му наредбата за социалните жилища е приета без обществено обсъждане.

Жителите на града са организирали и протестна подписка срещу проекта, в която са се включили над 2 800 души

Кметът на Горна Оряховица Добромир Добрев коментира общественото недоволство. Той заяви, че наредбата за изграждането на социалните жилища вече е оттеглена от дневния ред на Общинския съвет. Следва наредбата да бъде преразгледана и нещата да се доизяснят. Все пак кметът посочи и че социалните жилища са услуга, от която именно местните жители на града имат нужда.

"Мога да дам много гаранции, защото там ще работят много хора, които пряко ще касаят и дейността на тези потребители. Ако откажат работа, ако примерно децата не ходят на училище или на детска градина, те напускат социалното жилище и не се ползват от тези привилегии", обясни той.

Планът за социалните жилища предвижда изграждането на сграда с 30 апартамента, в които за срок до три години ще се настаняват социално слаби и уязвими хора. Средствата по проекта са по ОП "Региони в растеж". Сградата ще струва 3 млн. лв.