Софиянци ще могат да ползват стреч талони за 15 минути гратис в центъра, ако искат да си оставят детето в забавачка или близък болен в болницата. Бонус талонът за синя и зелена зона ще бъде раздаван от служители на Центъра за градска мобилност. Той ще важи само за улици пред училища, детски градини или лечебни заведения.

Този идея е отпреди две години, така родителите ще имат възможност спокойно да оставят детето си в училището или детската градина, която посещава. Смятам, че е наложително да се реализира и заставам изцяло зад нея, каза кметът на София Йорданка Фандъкова, цитирана от "Монитор".

В момента се разработват различни варианти как точно да става отчитането, обясни зам.-кметът по транспорт Любомир Христов. Причината е, че ако от общината се спрат на този с търкане, хората могат да злоупотребят и да напишат някоя минута отгоре. Другият вариант е чрез безплатен смс, но и при него трябва да се изясни точно как да става проверката дали човекът е спрял пред общинско заведение или злоупотребява. Всеки, който се опита да излъже, ще бъде санкциониран със скоба на колата.

Това е само едно от предложенията, които ще се събират през следващите два месеца за промяна в Наредбата за паркиране в града. След това ще се поиска експертно мнение на ЦГМ и едва след 4 или 5 месеца може да се стигне до промяна. Районните кметове на „Възраждане”, „Лозенец”, „Средец”, „Красно село”, „Триадица” и „Оборище” ще трябва да попитат жителите си дали са съгласни с въвеждането на зелена зона чрез срещи с домоуправителите или онлайн анкети. Това се налага, защото управниците на кварталите били затрупани с искания за зелена зона от хората, за да се сложи ред в паркирането. Най-тежка е ситуацията по граничните зони, но сега започват обсъждания с гражданите, подчерта Фандъкова. Тя обаче е категорична, че това се прави, за да се ограничи движението на автомобили в централната градска част, а не да се събират приходи.

Живеещите в район ”Оборище” и около Военното НДК искат още синя зона, край Южния парк пък настояват за платено паркиране и в неделя. Молби от граждани са постъпили и за зелена зона в квартал „Иван Вазов”, „Яворов” , „Крива река”и „Лозенец”. Безплатна жълта зона искат на „Ломско шосе” в квартал „Надежда”, като и жителите на „Люлин” и „Младост”.

Общинският съветник от групата на реформаторите Прошко Прошков пък предлага годишната карта за градския транспорт да върви с безплатна винетка за паркиране в зоните. Според него по този начин щяло да се стимулира използването на автобусите и метрото в столицата. Заради строежа на метрото от края на март ще се затвори изцяло бул. „Патриарх Евтимий”, а гражданите които имат винетки ще могат да паркират в съседните зони, обясни на транспортна комисия шефката на „Паркиране и мобилност” Румяна Милова.

Фандъкова присъства на откриването на новия двукилометров асфалтиран път до манастира край село Балша. Тя съобщи ще бъде спазено предизборното обещание да се навлезе и в кварталите и вече има изготвени проекти за цялостно изграждане или реконструкции на 70 малки улички във всички райони. В момента усилено се изготвя и новата четиригодишна програма за ремонти на улици и булеварди.