Увеличава се броят на хората, които използват абонаментни карти за пътуване в София, а 7% е броят на нередовните пътници. Това е актуалната информация на Център за градска мобилност, цитирана от БНТ.

Данните показват, че въпреки увеличението цената за еднократно пътуване в столичния градски транспорт на 1,60 лв., гратисчиите намаляват. Гражданите използват все по-често абонаментни карти, които излизат с 50 стотинки по-евтино.

Гратисчиите са максимум до 10% от хората, които ползват градски транспорт. Това число е на база оперативни данни от нашите контрольори, които са 240 на брой", заяви директорът на ЦГМ Християн Петров.

Петров обясни, че преди промяната на цената на еднократния билет са били продадени само 255 годишни абонаменти карти през 2015 година. Миналата година техният брой е бил над 30 хиляди.

Предстои въвеждането на нова тикет система за таксуване.

Градският транспорт в София влиза в Google Maps

Градският транспорт в София влиза в Google Maps

Услугата показва оставащото време до транспорта, близки спирки и други

След като бъдат тествани функциите на системата във всеки един тип транспорт, ще се премине към цялостно внедряване във всички над 1300 надземни превозни средства и метрото, добави директорът на ЦГМ.

В края на следващата година се очаква да влезе в употреба новата тикет система. Тя ще даде нови възможности за закупуване на билети и на абонаментни карти, включително чрез мобилния телефон.

Над 200 шофьори не достигат в столичния градски транспорт

Над 200 шофьори не достигат в столичния градски транспорт

По думите на Фандъкова средното увеличение на заплатите ще бъде между 120 и 200 лв.