Има тенденция за привличане на нови хора, но все още има недостиг на шофьори.

Това заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова след преговори с двата синдиката в системата на градския транспорт и президентите на КНСБ Пламен Димитров и КТ Подкрепа Димитър Манолов.

Средното увеличение ще бъде между 120 и 200 лева. Предложението се очаква да влезе в СОС на следващата сесия. Общо над 200 водачи липсват в структурата на столичния транспорт.

Наблюдава се интерес към безплатните курсове на водачи. Шофьорите на тролейбуси на практика обаче трябва да преминат два курса заради категориите. Това по думите на Фандъкова усложнява процеса.

Взето е решението Фандъкова заедно със зам. - кметът Дончо Барбалов да внесат преложвние за подписване на тригодишно споразумение за увеличаване на годишна база доходите на работещите в градския транспорт с 10%.

Целта е да осигуряваме по-добър градски транспорт, защото това е свързано с основната визия за София, а именно по-добра среда, по-зелен град, по-чист въздух, допълни столичният кмет.

Градският транспорт в София влиза в Google Maps

Градският транспорт в София влиза в Google Maps

Услугата показва оставащото време до транспорта, близки спирки и други

170 нови автобуси бяха пуснати в движение през последната година, очакват се до септември 13 трамвая и 15 нови електробуса. Общината се похвали oще с напредък в условията в гаражите и депата.

Според Пламен Димитров е важно да има устойчивост и предвидимост, като това трябва да са най-малко три години по примера на увеличението на доходите в образователната система. Проблемът с извънредния труд е останал, обясни Димитров. В следващата една година КНСБ ще настоява извънредният труд да влезе в рамките на позволения от закона на годишна база. Президентът на КТ Подкрепа подчерта, че различията в заплащането в електро - и автотранспорта са преодоляни. Все още обаче стои въпросът за нощния градски транспорт, който Манолов описва като разхищение и перифразира прословутата фраза на Мария-Антоанета "едните нямат хляб, за да ядат другите пасти".

Шофьорите от градския транспорт поставят ултиматум на Фандъкова

Шофьорите от градския транспорт поставят ултиматум на Фандъкова

Времето за решаване на проблемите изтича, предупреждават те

Тази услуга трябва да бъде предоставена на частен оператор, по думите му. Докато дейността се извършва за сметка на системата на столичния градски транспорт, синдикатът ще продължава да възразява срещу това.

Йорданка Фандъкова коментира и предстоящия търг за емблематичната къща-музей на Пейо Яворов.

"Искаме собствеността на къщата на Яворов да стане от частна в публична, категорична беше тя. Ще преценим внимателно ситуацията, за да можем да придобием тази знакова сграда. Столична община обаче няма да участва в този търг.