Граждани блокираха в Садово с жива верига движението по пътя от Пловдив към Хасково, Свиленград и Турция. Причината за пореден път е забрана за стрелба срещу градоносните облаци заради прелитащ самолет в Пловдивско. Според хората в Садово основната причина за унищожителната градушка, която съсипа реколтата им вчера следобед е именно забраната за стрелба. Между 70 и 80% от продукцията им е унищожена. Потърпевшите твърдят, че реколтата е загубена и очакват помощ от държавата, съобщи Нова телевизия.

Никола Ковачев е директор на Регионалната дирекция за борба с градушките в Поповица. Той призна, че забраната за изстрелване на противоградни ракети е района е продължила 20 минути и е дошла от Централния пункт за управление на въздушното движение. Той уточни, че са обработили още шест клетки с градоносни облаци и те са ефективно унищожени, докато за седмата клетка е била наложена забрана и именно тя е причинила градушката.

Гражданите искат да разберат кой е издал забраната, за кой самолет, на каква височина и дали ракетите са наистина опасни за този самолет.

Заместник-кметът на община Садово заяви, че още не е платено на седем производители заради градушка, паднала миналата година, след като са имали протоколи, в които е написано, че те следва да получат 100 процента обезщетение. Според него държавата трябва да създаде гаранционен фонд за подобни случаи и той да изплаща не само щети по земеделските култури, но и по инфраструктурата като оранжерии и поливни системи.

Производителите заявиха, че искат оставките на шефа на Държавен фонд "Земеделие" и тази на земеделския министър Иван Иванов.

Градушка удари Врачанско

Градушка удари Врачанско

През последните дни много области на страната пострадаха