Налице е пореден провал в електронното управление, заради който граждани и фирми са заплашени с глоби от 5000 до 10 000 лв. За това сигнализират от Асоциацията за защита на потребителите.

Те съобщават, че са получили няколко оплаквания за невъзможност за регистрация и подаване на отчети в новата онлайн Национална информационна система "Отпадъци".

Според Асоциацията начинът, по който е пусната системата на 1 януари тази година, и нейната функционалност са предпоставка за корупционни практики. Те посочват, че липсва публична гласност за въвеждането й. Проведени са и две безплатни обучения за работа в системата в началото на февруари, като фирмата провела въпросните обучения, не е тази, която е изградила системата. Потребителите на услугата са категорични, че тези 2 обучения са крайно недостатъчни. Освен това вече фирми масово организират платени обучения за работа с НИСО срещу 255 лв.

Потребители са сигнализирали и че с тях са се свързали представители на софтуерни фирми, които им предлагат срещу 150 лв. - 200 лв. да им въведат отчетите в НИСО. Тоест дейност, която до края на миналата година юридически и физически лица са извършвали самостоятелно на хартия, сега вече в електронна среда тя толкова е усложнена и неработеща, че се налага да бъдат натоварени с още разходи, за да изпълнят закона, посочват от Асоциацията.

Те посочват, че са открили множество проблеми в системата. Въпреки че в сайта на Изпълнителната агенция по околна среда са дадени два телефона и имейл за съдействие , опитите на АЗП да се свържат с някого по телефона в продължение на седмица са били неуспешни. Изпратени са били и запитвания на посочения имейл, но те са били върнати, като е било посочено, че въпросният мейл вече е невалиден.

От Асоциацията отбелязват също, че поставянето на информация в множеството клетки за въвеждане на данни и падащи менюта отнема повече време отколкото същото да се напише на ръка. Невъзможно е да се качват данни от други системи или да се подават готови документи, защото всичко се подписва с един валифициран електронен подпис, чийто притежател не може да делегира тази задача на свой подчинен, което прави процеса още по-труден.

От АЗП посочват, че някои от изискванията в НИСО противоречат на Закона за управление на отпадъците и Закона за електронния документ и електронния подпис.