Сега всички мисии се насочват към Марс, защото е престижно. Каква ни е ползата, ако двама-трима астронавти стъпят на Марс, а нашата планета не е защитена и удар с астероид и подобен сблъсък предизвика смъртта на 200-300 млн. души.
Това запита социологът Васил Къдринов по време на пресконференция в БТА, организирана от Гражданска инициатива за Фонд на ЕС за защита от астероиди.

"Искаме ежегодно ЕС да отделя по €3 млрд. за защита на земята от астероиди. Могат да се финансират поне две мисии. Едната е около €1,300 млрд. Отделно биха могли да се финансират по-сериозно програмите за защита от астероиди. Възнамеряваме в следващите месеци да водим кампания, в която да стимулираме този дебат", обясни Къдринов целите на инициативата. Те подготвят петиция е към ЕС с искане да има финансиране на подобни изследвания и учения.

Учените не знаят към кого да се обърнат, тъй като в ЕС този въпрос не е поставян.

От думите на Къдринов стана ясно, че в света има програми за защита от астероиди и те помагат на значителна част от опасните астероиди да бъдат открити, да се следят орбитите им да се знае кога наближават. "Проблемът с тези наблюдения е, че изискват финансови средства", каза той.

Възможно е в орбита да бъде изведен телескоп Сантинел. Той би струвал $400 млн.

От Гражданската инициатива обясниха, че мисията Розета е подготвяна 18 г. (при тази мисия бе изстрелян роботизиран космически апарат на ЕКА, изстрелян през 2004 г. с цел да изследва кометата Чурюмов-Герасименко. Мисията трябва да проучи и 2 астероида по пътя си към кометата - б.р.).

"Като цивилизация би трябвало да изстрелваме по 2 такива сонди годишно, за тестване да имаме умението да отклоним опасен астероид. Трябва де се тренираме. Тези тренировки струват пари, но няма кой да отпусне тези средства", призна Къдринов.

Човешката цивилизация е ориентирана към бизнес, търговия, печалби, военно превъзходство, а тези средства няма кой да ги отпусне. Поне 5 години са необходими за подобни мисии да се подготвят. Известен астроном се пошегува, че ако остават 2-3 седмици за пристигане на подобен астероид в околоземна орбита можете само да се молите.

Астероидът, убил динозаврите, е бил около 10 км в диаметър. Астероидът в Челябинск, който преди да достигне Земята, но ударната вълна причини наранявания на около 1600 души, е бил между 20 и 40 метра в диаметър, заяви геологът инж. Огнян Кованджийски.

Припомняме, в ранните часове на 15 февруари 2013 година над Челябинската област в Русия имаше метеоритен взрив. Метеоритът пада от юг-югоизток, и се взривява в стратосферата над Челябинск, като осветява много ярко огромна площ. Минути по-късно ударна вълна разтърсва града и населените места в областта.
По официални данни са ранени окол 1200 души, най-вече от счупването на стъкла от ударната вълна. Пострадали бяха много сгради, от взривната вълна много прозорци се счупиха.