480 предложения от граждани за ремонт на пътища в страната са постъпили в Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) в рамките на две седмици, информират от пресцентъра на пътната агенция.

214 от сигналите са за участъци от републиканската пътна мрежа, които са в лошо състояние. 96 от предложенията се отнасят за общински пътища, чието поддържане не е в правомощията на АПИ. 170 сигнала за пътища се повтарят. По-голямата част от предложенията на гражданите - над 140, са за пътни отсечки, предвидени в подготвения проект за ремонтна програма на АПИ до 2025 г. Над 60 от тях са планирани за ремонт още през тази година.

По време на работна среща с ръководството на пътната агенцията, провела се на 13 януари 2022 г., министърът на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов обяви началото на 4-годишна програма за качествено подобрение на състоянието на републиканската мрежа. Гражданите имаха възможност да изпращат своите предложения и сигнали в 14-дневен срок.

Сигналите ще се проверяват подробно от експерти на АПИ. След утвърждаването окончателният списък с пътищата, които ще се ремонтират, ще се публикува на интернет страниците на МРРБ и на АПИ. 3100 км от републиканските пътища са заложени в новата програма за ремонт само през тази година.

Най-много предложения са постъпили за ремонт на републикански пътища в Софийска област - 24, в областите Пловдив - 23, Бургас - 18, Добрич - 17. По един сигнал е получен за областите Благоевград, Кюстендил, Силистра и Сливен. За областите Перник и Кърджали са предложени по 2 отсечки, а в област Шумен - 3.

Около две трети от предложенията на гражданите - 141, са за ремонт на третокласни пътища. 42 от сигналите са за подобряване на второкласната пътна мрежа, а останалите 31 предложения са за обновяване на първокласни трасета и на два участъка от АМ "Хемус" в областите София и Варна.

Сред отсечките, предложени от гражданите, са участъци от проходите "Ришки", "Дюлински" и "Айтоски" в област Бургас, както и важни транспортни отсечки за Южното Черноморие - път I-6 Айтос - Бургас, второкласния път II-99 Лозенец - Царево - Малко Търново и III-6008 Камено - Българево - Подбалканския път I-6. В постъпилите сигнали за ремонт са още отсечки от път I-5 Стара Загора - АМ "Тракия", път II-66 Сливен - Стара Загора - Нова Загора, път I-7Ямбол - Елхово, Околовръстния път на Ямбол, път I-8 Хасково - Свиленград, третокласния път Свиленград - Маточина.

Сред предложенията за ремонт на пътища в Софийска област са отсечки от първокласния път I-8 София - Ихтиман - Костенец, път I-1 София - Перник, път II-82 София - Костенец - Долна баня - Боровец, път II-37 Етрополе - Златица през Златишкия проход, както и на третокласните трасета Етрополе - Ямна, Бистрица - Белчин, Вакарел - Панагюрище.

За област Пловдив са постъпили предложения за ремонт на три мостови съоръжения - над р. Марица на път III-667 Първомай - Градона, над р. Мечка в гр. Първомай и над р. Черкезица в Поповица. Подадени са сигнали за обновяване на Подбалканския път I-6 в област Пловдив и на южния Околовръстен път на Пловдив, съвпадащ с второкласния път II-86 Пловдив - Смолян.

Ремонт е необходим на участък от първокласния път I-5 Русе - Велико Търново - Габрово на територията на област Велико Търново, както и на отсечки от път I-2 Русе - Шумен в област Русе, и на път I-9 Варна - Бургас в област Варна, включително и на Аспаруховият мост, който е част от първокласния път.

В област Видин ремонт е нужен на участъци от второкласните отсечки Видин - Кула - ГКПП "Връшка чука" и Видин - Брегово, както и на пътя ГКПП "Връшка чука" - Белоградчик. За област Враца е подаден сигнал за ремонт на околовръстния път на града. В област Плевен сред предложените участъци са път I-3 Плевен - Бяла и път II-13 Долни Дъбник - Кнежа.

В област Смолян е постъпило предложение за ремонт на Девин - Доспат, Доспат - Барутин, Мадан - проход "Печинско", Смолян - Чокманово - Ухловица.

Граждани предлагат на МРРБ и АПИ пътища за ремонт

Граждани предлагат на МРРБ и АПИ пътища за ремонт

В следващите две седмици гражданите ще могат да дадат свои предложения