Гражданите ще могат да правят предложения кои пътища да бъдат включени в новата програма за ремонт на републиканската пътна мрежа за 2022 г., съобщават от МРРБ.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов обяви началото на четиригодишна програма, чиято цел е да подобри качествено тежкото състояние на пътната мрежа в страната. През тази година ще се ремонтират над 3100 км от пътната мрежа, а необходимото финансиране от 2.8 млрд. лв. ще дойде от бюджета и приходите от тол таксите. Министър Караджов си поставя амбициозната задача за 4 години да бъдат ремонтирани около 60% от републиканската пътна мрежа, която покрива 80% от целия трафик в страната.

На работна среща с министър Караджов от Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) представиха по области участъците от републиканската пътна мрежа, които са определени за спешен ремонт през 2022 г.

В следващите две седмици гражданите ще могат да дадат свои предложения за включване и на други пътища в списъка, по които те пътуват и смятат, че са в лошо състояние.Картите с определените трасета са публикувани на страниците на МРРБ и на АПИ.

Предвижда се основен ремонт на важни участъци във всички области на страната. Сред тях са обновяване на част от Върбишкия проход, основен ремонт на пътя до Варненското езеро, който ще се използва при изграждането на АМ "Черно море".

Гроздан Караджов попълва досиетата на големите пътни строежи

Гроздан Караджов попълва досиетата на големите пътни строежи

Изненадата – проектът за тунел под Шипка е за двулентов път

Планирани са и ремонтни дейности на участъци от прохода Шипка, пътищата за Трявна, Ловеч и местността Узана, край Габрово. Набелязан е ремонт и на моста в Севлиево, както и изграждането на нов мост над река Вит, при село Гложене, който ще дублира съществуващия исторически мост, който е в лошо състояние. Основен ремонт е предвиден тази година и на Златишкия проход в частта от Етрополе до Златица, за който министърът също получава сигнали от граждани за тежкото състояние.

Ще се направи ремонт и на участък от пътя Монтана - Бойчиновци, както и на този Рударци - Кладница. В програмата са предвидени ремонтни дейности и на отсечката от АМ "Тракия" между тунел Траянови врата и 66-ти км.

До края на годината е реалистичният срок за започване на основен ремонт и на пътищата в българската част на Дунав мост, сочат разчетите на пътната агенция.

Предвижда се обявяването на обществена поръчка за изработване на проект за изграждане на снегозащитно съоръжение - тип тунел, на прохода Троян - Кърнаре.

В област Видин са предвидени 89 км пътища общо за основен ремонт, в Добрич -117 км, във Велико Търново - 150 км, от които 71 км за основен ремонт, като са включения и участъци от третокласната пътна мрежа.

Караджов с нов проект за тунела под Шипка и винетка за тирове за второкласната мрежа

Караджов с нов проект за тунела под Шипка и винетка за тирове за второкласната мрежа

Магистрала "Струма" няма да се строи в трасето, което застрашава природата