Лятното часово време да бъде отменено. За това настоява гражданско движение „ДНЕС”. От движението дори са внесли официално писмо с искането си в Министерския съвет.

От „ДНЕС” се аргументират с това, че икономическият ефект от смяната на часовото време е съмнителен и/или незначителен. В същото време обаче вредите за хората и икономиката били многобройни и практически неоценими.

Проучване на 9 европейски университета показало, че лятното часово време има пряка връзка с много заболявания. Разходите за медикаменти и други средства за справяне с проблема в Европейския съюз възлизали на 131 млрд. евро годишно.

От Гражданското сдружение са категорични, че смяната на часовниковите стрелки два пъти годишно е отживелица. Тя се прилагала заради икономическата инерция, но не отчитала променените икономически и социални условия, в които живее съвременният човек.

Гражданите смятат, че това е изкуствено създаден проблем и е излишен на фона на целия стрес, на който всички са подложени.

На 26 март т.г. за пореден път стрелките на часовника трябва да бъдат превъртени с един час напред. Имате достатъчно време, за да спрете това безумие. Направете го и милиони българи ще ви благодарят!", призовават властта гражданите.

Те са убедени, че почти няма българин, който да не очаква от правителството да премахне тази вредна практика.

Аргумент за запазването на лятното часово време не можело да бъде и спестяването на потребление на енергия, тъй като е между 60 стотинки и 1 лев на глава от населението.

Освен това в периода около смяната на часовете се наблюдавало увеличение на броя на нещастните случаи, трудовите злополуки, инфарктите, самоубийствата и др., причинени от влошена концентрация и емоционално състояние, вследствие нарушения биологичен ритъм.