Граждани протестират срещу строеж на къщи за гости и СПА център в Рупите. Местността е защитена зона, но инвеститорите искат да построят 11 къщи за гости.

"Инвестиционното намерение се намира наистина в местността Рупите, но тя е огромна като площ. То се намира в близост до изворите на около 300 метра и граничи с една от оградите на комплекса на Ванга. Имаме абсолютно всички разрешителни. Има информация, че първо се копаят гьоловете - няма нищо с гьоловете, те са си там, хората си се къпят... Това са си частни терени, които всеки един гражданин утре като иска да прави някакво инвестиционно намерение, той е длъжен да си го съгласува с община, в случая - ние с община Петрич", коментира пред БНТ инвеститорът Валентин Парапунов.

Строежът предизвика общественото недоволство и гражданите твърдят, че ще бъде изграден незаконен спа комплекс, а минералните извори - гьолове, ще изчезнат. 

"Проблемът е, че обществеността не е запозната, няма прозрачност на процедурата, на инвестиционните намерения и според нас е заплашено съществуването на това място и изобщо запазването на екосистемата и бъдещето на региона, каза една от недоволните гражданки. Казва ни се, че всички процедури са спазени, че ще се построят 11 двуетажни къщички, но ние знаем какъв е дебитът на концесията, знаем колко са ползвателите с договори - по пътя на логиката дебитът няма да е достатъчен, за да се осигури вода. Това означава, че свободният разлив ще се намали, естествените гьолове ще изчезнат, екосистемата ще се загуби, а от това зависи животът на земноводни, влечуги, птици", коментират пред БТВ протестиращи.

"Възложителят е съгласувал подробния устройствен план с абсолютно всички държави инстанции, така че ние тук сме поставени вече пред свършен факт. Това е частен имот, не мога да спра строителство в частен имот, което е минало абсолютно всички съгласувания", обяснява главния архитект на Петрич Владимир Митрев. Според него, хората ще могат да се лекуват, защото в общинските имоти не се предвижда застрояване, а строежът няма да е върху изворите,

Адвокатът на инвеститора Иво Стефанов допълва, че не се строи върху т. нар. гьолове. Той смята, че в момента лековитата вода не се използва правилно, а просто се оттича в река Струма. Със своя проект, клиентът му ще оползотвори част от водата, като направи спа център с няколко къщи за гости.

Кметът на Рупите Георги Атанасов коментира, че няма писмена или устна жалба, а гражданите обясняват, че са в неведение за инвеститорския интерес, заявен преди две години. Става ясно чак когато имотът е ограден.

Правителството отпусна 100 хил. лв. за разкопките на Хераклея Синтика

Правителството отпусна 100 хил. лв. за разкопките на Хераклея Синтика

Разкопките на уникалните останки ще се довършат