Извънредна мюсюлманска конференция се свиква на 12 февруари. Мюсюлманите са събрали над 213 000 подписа, с които декларират искането си да се проведе нова конференция, която да сложи край на хаоса в ръководството на вероизповеданието.

Това стана ясно по време на пресконференция с участието на главния мюфтия Мустафа Хаджи, председателя на Висшия мюсюлмански съвет Шабан Али, председателя на мюсюлманското настоятелство в Кърджали Абдула Шефки и бившия главен мюфтия Селим Мехмед.

На фона на това, което се случва в световен мащаб е добре мюсюлманите в България да имат един лидер
Мустафа Хаджи

Конференцията се свиква, тъй като ръководството, избрано през октомври 2009г., беше обявено за нелегитимно и все още не е вписано чрез съда.

Мустафа Хаджи посочи, че предстоящата конференция ще бъде малко по-различна от тези досега. Нито една конференция до момента не е искана с толкова много подписи на мюсюлмани. Главният мюфтия призова всички мюсюлмани да присъстват на конференцията и да изкажат мнението си.

Поканени са както Недим Генджев, така и негови представители, които също ще могат да се кандидатират по време на повторното избиране на ръководство и духовен лидер.

Необходимо е държавните мъже също да вземат отношение по този въпрос", убеден е главният мюфтия. Той посочи, че на фона на това, което се случва в световен мащаб е добре мюсюлманите в България да имат един лидер.

Мустафа Хаджи е категоричен, че няма как цяла една общност да се съобразява с волята на един-единствен човек, визирайки Недим Генджев. Главният мюфтия посочи, че неговото поколение помни управлението на Тодор Живков, но дори и той не си е позволявал подобни волности.

Генджев отказа участие, сезира прокуратурата срещу конференцията
Още...

Мустафа Хаджи е категоричен, че медиите не са средство за спорове и допълни, че конфликтите в мюсюлманските среди трябва да се решават по време на такива конференции.
Той изрази надежда проблемът да бъде приключен след извънредната конференция и тогава ръководството, избрано на 12 февруари, да бъде обявено за легитимно, а органите да бъдат регистрирани от съда.

Няма как да има по-легитимен избор от избора на самите вярващи мюсюлмани" - така Мустафа Хаджи отговори на въпрос дали очаква Недим Генджев да обжалва легитимността и на тази извънредна конференция. „Готови сме да приемем всеки, който бъде избран, включително и Недим Генджев. Няма проблем за нас", заяви категорично главният мюфтия.

Той посочи, че в България има около 1 млн. мюсюлмани. Повечето от тях не могат да направят молитвите си както трябва, тъй като непрекъснато обсъждат проблемите с регистрацията на ръководните органи.

Бившият районен мюфтия на Хасково подчерта, че хората са обидени и разтревожени и се чудят как може институция като Главното мюфтийство да бъде запечатана и вътре да чака полиция. Той посочи, че на извънредната конференция ще има и представители от ЕС.

Главният мюфтия заяви категорично, че трябва да се сложи край на опитите да бъде разцепено мюсюлманското общество в България. По думите му тези опити не носят полза на никого.

Главният мюфтия коментира инцидент в Казанлък, при който човек на Недим Генджев е нахлул в джамията с оръжие. Мюсюлманите обаче по добронамерен начин му обяснили, че не искат Недим Генджев да бъде техен духовен лидер. „Надявам се такива инциденти да не се повтарят нито до конференцията, нито след нея", заяви още Хаджи.