Хърватия въвежда нови условия за допускане на българите в страната, съобщава МВнР.

От 1 до 15 април сънародниците ни могат да влязат в Хърватия., ако представят един от следните документи: отрицателен резултат от PCR или бърз антиген тест за коронавирус, сертификат за ваксинация или медицински сертификат за преболедуван COVID-19.

Тестовете срещу коронавирус трябва да бъдат направени до 48 часа преди пристигане на граничния пункт. Ако бързият антигенен тест е представен и престоят е по-дълъг от 10 дни, е необходим втори бърз тест най-късно 10 дни след датата на излизането на резултата от първия тест. Той трябва да фигурира в списъка на тестовете, признати от държавите членки на Европейския съюз и одобрени от Европейската комисия.

Може да бъде представен и сертификат за ваксинация, потвърждаващ, че са минали най-малко 14 дни от поставянето на втора доза или, в случай на еднократни ваксини - потвърждаващ, че са минали поне 14 дни от ваксинацията. Гражданите могат да представят и медицински сертификат за преболедуван COVID-19 или позитивен PCR или бърз антигенен тест, потвърждаващ зараза от коронавирус, като тестът трябва да е бил направен не по-рано от 180 дни и не по-късно от 11 дни преди пристигането на граничния пункт.

Транзитното преминаване през страната без представяне на изброените документи е разрешено до 12 часа без пренощуване. При превишаване на 12-те часа транзит пътниците подлежат на задължителна самоизолация в страната.

Заради увеличаването на новозаразените в редица административни области в Хърватия са въведени допълнителни ограничения - задължително носене на маски на открито. Ресторантите и кафенетата работят само с доставки.

Българските граждани могат да се обърнат към посолството ни в Загреб на следните телефони за връзка: +385 146 46 609 и в извънработно време на тел.: +385 984 69 808.