Майор Пейковски, кап. Радулов, оф. канд. Панайотов и подп. Чамишки

ИМЕНАТА НА ЗАГИНАЛИТЕ - Майор Милко Пейковски, кап. Николай Радулов, офицерски кандидат Бойко Панайотов и подполковник Кирил Чамишки•
НАМЕРЕНА Е ЧЕРНАТА КУТИЯ НА ВЕРТОЛЕТА
•ВЯТЪРЪТ РАЗДУХВА ПЛАМЪЦИТЕ - ТРЯБВА ЖИВА СИЛА
•ПОЖАРЪТ Е УМИШЛЕН•

ПОСЛЕДНО:
Открити са телата на четиримата загинали военнослужещи при катастрофата край Разлог. Това съобщи главният секретар на МВР ген. Бойко Борисов.

Телата са силно обгорени.

По думите на ген. Борисов има и пострадал горски работник, чийто наранявания обаче не са тежки. Близките на загиналите са уведомени, съобщи още главният секретар на МВР.

Борисов съобщи още, че вертолетът се е взривил при удара в земята, а не е избухнал във въздуха.

ТРАГЕДИЯТА:
Четирима души загинаха, след като един от хеликоптерите, които се борят с огромната огнена стихия, която изпепелява Пирин, падна сред пламъците днес между 9.30 и 10 часа край Разлог и експлодира. Кметът на община Разлог Любен Татарски, заедно с пожарникари са се насочили към мястото на трагедията.
Междувременно от Министерството на отбраната потвърдиха, че е паднал военен хеликоптер Ми-17, изпратен заедно с още един да участват в погасяването на пожара. Загинал е 3-членният екипаж на машината - командир на полета, втори пилот, борд инженер, както и един представител на Противопожарните служби.

БНР съобщи още, че хеликоптерът е паднал близо до пожарникарте, като един от тях е пострадал леко.

Военният министър Николай Свинаров отложи пътуването си за Румъния заради трагичния инцидент. Той заяви пред news.bg, че няма информация инцидентът да е причинен от липса на средства или пропуски в поддръжката на вертолета. Той допълни, че всички на борда му са били опитни пилоти.

Ми-17Катастрофиралият хеликоптер е излетял от летище Крумово, а нещастието е станало при втория заход над горящите гори.

Българската армия оборудва няколко хеликоптера МИ-17 миналата година във военно-ремонтните заводи “Терем” за гасени на пожари и тези машини редовно се наемат за гасене на овладяване на природната стихия както на територията на България, така и в съседна Турция, даже в Испания.

Оттам уточниха, че катастрофиралият хеликоптер е един от двата вертолета, които Военновъздушните сили са предоставили на разположение на Национална служба “Пожарна и аварийна безопасност” за гасене на пожари през лятото.

Двете машини са били предоставени преди месец. Преди това хеликоптерите са били проверени за технически неизправности и са направени контролни полети.

Според експерти, ако причината за инцидента не е неизправност на машината, има поне три версии за катастрофата:
•Гъста димна завеса може да е скрила релефа и пилотите късно да са видели върха, в който по-късно се е разбил хеликоптера.
•Отново гъстият дим може да е отнел мощността на двигателите и екипажът да не е могъл да издигне машината.
•Третата версия е силен насрещен вятър да е попречил на маневрите на хеликоптера.

•Според началника на Регионалната служба за пожарна и аварийна безопасност в Благоевград полковник Черноземски военният хеликоптер е избухнал заради високите температури.

Поради изключително трудната проходимост и високия терен линейките на Спешната помощ от Разлог не могат да пристигнат на местопроизшествието.
Екипи на Гражданската защита, огнеборци и служители на Горското стопанство се опитват да преведат лекарския екип евентуално за оказване на първа помощ на оцелели.

Началникът на Генералния щаб на Военновъздушните сили генерал Димитър Георгиев вече пътува към мястото на катастрофата. Той съобщи, че засега няма официална версия за причините и военните няма да коментират преди да завърши проверката на специализираната комисия за разследване причините на катастрофата, която генералът вече е разпоредил и тя се оглавява от заместника му генерал Младен Казаков. •

Пирин - гасенеЗА ПОЖАРА:
Пожарът в национален парк “Пирин” е възникнал вчера около 16.00 часа, съобщават от Министерството на земеделието. 600 дка черноборова гора и храсти са засегнати по предварителни данни. Огънят е локализиран, като в потушаването му участват над 200 души - горски служители, пожарникари, военни, служители от “Гражданска защита”, местно население.
Полицията разследва причините за възникването на пожара, допълват от дивечовъдна станция Разлог. Най-вероятно обаче става дума за умишлен палеж, тъй като гората е запалена от 3-4 места. Възможно е пожарът да е реакция срещу засиленото присъствие на горски служители в района на Разлог, които от месец и половина извършват денонощен контрол по охрана на горите, обясняват експерти, и да е предизвикан от т. нар. "дървена мафия".
Според други версии причина за пожара може да е непредпазливост от страна на туристи или от провежданите учебни бойни действия на същото място през последните дни.

Параметърът на пожара е изключително голям. Допълнително затруднение създава освен планинският терен и многото изсъхнали дървета, заяви кметът на Разлог Любен Татарски.

На мястото на трагедията вече са вътрешният министър Георги Петканов, главният секретар на МВР генерал Бойко Борисов и директорът на Национална служба “Жандармерия” ген. Живко Живков. За там отпътува и министърът на отбраната Николай Свинаров.

Пожарникари ПО-РАНО: Пожар изпепели хиляди декари горски масив в Пирин край град Разлог.

В момента пожарникари и войници от цяла Благоевградска област се опитват да ограничат огнената стихия, развихрила се в местността Беталовото.

Спроед кметското ръководство на Разлог пожарът е умишлен и заплашва да се разпространи нагоре по склоновете на планината.

Пожарът е възникнал вчера в късния следобед.

Два хеликоптера на “Гражданска защита”-София са ангажирани с гасенето на огъня освен стотиците жители на община Разлог и войници от поделението в Банско, които цяла нощ се опитват да ограничат разпространението.

След като горските бракониери опустошиха Беталовото, сега пожарът го довърши, каза още кметът на Разлог Любен Татарски.