Хората с трайни увреждания могат да упражнят правото си на глас с подвижна избирателна кутия, съобщиха от Централната избирателна комисия.

До 25 май избирателите с трайни увреждания, които не им позволяват да упражнят избирателното си право в изборното помещение, могат да подадат писмено искане (Приложение № 30-ЕП или Приложение № 31-НС от изборните книжа), за да бъдат вписани в избирателните списъци за гласуване с подвижна избирателна кутия.

Всички общини ще приемат документи на 24 май и на 25 май до 17:00 часа заради изтичащите срокове.

Заявлението се подава до съответната общинска администрация по постоянния адрес/адрес на пребиваване за гражданите на друга държава-членка на ЕС или по настоящия адрес (когато е подадено заявление за гласуване по настоящ адрес и избирателя е вписан в избирателния списък по настоящия му адрес).

  • в общинската администрация, саморъчно подписано заявление, което може да бъде подадено от упълномощено лице или изпратено по пощата;
  • електронно заявление през интернет страницата на съответната общинска администрация. При електронно заявление не се изисква електронен подпис.

Имената на избирателя, подал заявление за гласуване с подвижна избирателна кутия, се заличават от двата избирателни списъка - за избори за членове на ЕП и за избори за народни представители.

В половината секции зад граница няма да се гласува за Европейски парламент

В половината секции зад граница няма да се гласува за Европейски парламент

Машинно гласуване ще има в 245 секции в чужбина