След като вчера хотелиери по Черноморието съобщиха за изчезнали работници от Непал и Шри Ланка, започват тълкуванията защо се случва това и дали тези работници от третия свят не използват България като вход към други по-привлекателни страни.

Според Веселин Налбантов, зам.-председател на Българската хотелиерска и ресторатньорска асоциация, случващото се е просто нов канал за трафик на мигранти. Пред Нова телевизия той посочи, че има намерение да сезира всички органи в републиката.

Повечето от работниците от тези страни са нископлатени, нямат добро образование. Дошли са с платени пътни разходи от тяхна страна. "Смятам, че тези хора само преминават през нашата страна, ползват ни като трамплин. Те работят у нас, но за кратко." Иначе условията за работниците от трети страни са точно същите както и за останалите работници - заплатите им варират между 1500 и 2000 лв.

Налбантов не посочи обаче как обвързва в тезата си влизането на България в Шенген по въздух и този канал за трафик към Западна Европа. Работниците, които са избягали от неговия комплекс, са оставали паспортите и целия си багаж - вероятно това е изискване на каналджиите. Освен това избягалите му работници - около 20 на брой, са си тръгнали без да си вземат заплатите за изработеното.

Сезонни работници от Непал и Шри Ланка избягаха от "Слънчев бряг"

Сезонни работници от Непал и Шри Ланка избягаха от "Слънчев бряг"

Няма информация те да са напуснали страната