Състоянието на водите е във фокуса на вниманието на метеоролозите тази година. Това стана ясно по време на тържественото събрание по повод Световния ден на метеорологията, който бе отбелязан в Националния институт по метеорология и хидрология към Българска академия на науките.

Проф. Христо Брънзов насочи вниманието към необходимостта от устойчиви решения за управлението на водите предвид промените в климата и борбата с глобалното затопляне. Пред медиите той обяви, че метеоролозите очакват пролетта да настъпи в средата на следващата седмица.

"Още в началото на следващата седмица температурите ще са положителни. Валежите сряда, четвъртък ще спрат и ще си влезем в една хубава и нормална пролет", посочи той.

Проф. Брънзов представи пред гостите основните направления в дейността на института, извършените от него дейности по заявка от страна на други държавни институции и основните аспекти на научно-изследователската дейност. Гости на церемонията бяха министърът на образованието и науката Красимир Вълчев, ресорният заместник-министър проф. д.т.н Иван Димов, столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Министър Вълчев подчерта, че научната работа, която се извършва от института е с високо качество и обърна внимание на обучението на докторантите там, които за разлика от други места, в НИМХ са ефективно въвлечени в научна дейност и обърна внимание на необходимостта от увеличаване на средствата за наука.

Министърът изтъкна, че финансирането на научните изследвания ще става по конкретни задачи с високо обществено значение като борбата с рака, борбата с климатичните промени, под формата на мисии, в които ще участват различни специалисти.

Кметът Фандъкова отбеляза, че едно от най-важните предизвикателства, пред които сме изправени, е чистотата на атмосферния въздух. "Най-чаканата новина, особено за нас - кметовете, това е прогнозата за времето и прогнозата за нивата за фини прахови частици", посочи Фандъкова.

"Това е изключително важно и отговорно и аз си давам сметка колко усилия и какъв труд коства всичко това, затова изказвам огромно уважение", заяви Фандъкова и изтъкна, че Столична община работи по много проекти с различни институти на БАН, но като най-важно тя открои разработеният съвместно НИМХ проект за следене на качеството на атмосферния въздух в столицата.

"Много съм благодарна на целия екип, който разработи системата за ранно предупреждение и прогнозата за нивата на фини прахови частици. Тя стои на моя телефон почти непрекъснато, отварям я за нула време и за радост все по-често виждаме зелените цветове на прогнозата, което безспорно ни радва", каза още Фандъкова.