"Това е фалшива новина и не всичко, което се пише по сайтовете, е нормално", така директорът на Културно-информационния център в Босилеград Иван Николов коментира пред БНР информацията, че Сърбия готви ограда по границата с България.

Припомняме, че в публикации в сръбски медии се твърдеше, че Сърбия може да изгради ограда по границата с България, за да предотврати разпространението на Covid-19, както и незаконното преминаване на граничната бразда. Това предизвика недоумение и смут сред сънародниците ни в Босилеградско, както и отсам границата - в Кюстендилско.

Информацията беше отречена официално от Министерството на външните работи и от Белград. Сръбският посланик у нас Желко Йович е заявил, че правителството му не е взимало решение за ограда по границата с България. Нашият посланик Радко Влайков е разговарял с Милош Попович, началник на кабинета на сръбския премиер. Попович също е потвърдил, че подобно решение за България няма и ще бъдем уведомени предварително, ако се обсъжда в бъдеще.

Сърбия вдига ограда по границата с България

Сърбия вдига ограда по границата с България

Целта е да се спре разпространението на COVID-19

"Границата на България със Сърбия се охранява изключително стриктно", тъй като е външна за ЕС, уверяват от МВнР. От там уточняват още, че за първата половина на годината на изход на "зелена" граница със Сърбия от българските власти са задържани 211 незаконни мигранти.

Дипломатите ни уточняват, че по време на извънредното положение в Сърбия е приета наредба с мерки срещу Covid, според която се е допускало временното изземване на правото за ползване на поземлени имоти по границите и със Северна Македония, и с България. Наредбата обаче не е в сила от 6 май, а мярката с имотите била приложена само по сръбско-македонската граница.

Възрастни хора от Босилеград питат какво ще спре такава ограда. По думите им ако има нещо такова, то не било нормално. Връщали сме се в Средновековието.

Обрат: Сърбия отрече да вдига ограда по общата ни граница

Обрат: Сърбия отрече да вдига ограда по общата ни граница

МВнР поиска обяснение за медийните публикации