Днес в Общинския съвет на Благоевград от ВМРО-БНД ще внесат за объждане предложения за промени в Наредбата за обществения ред.

Като мотив за изменение и допълнение на наредбата е да се въведат ред и контрол при дейността на религиозните общности. 

Предложението за създаването на нов раздел с наименование "Опазване на обществения ред при дейността на религиозни общности" към Наредбата за опазване на общинската собственост и обществения ред.

С въвеждането на регистър на вероизповеданията и на някои ограничения за агитацията ще се осигури възможност всеки гражданин на Благоевград да изповядва своите религиозни възгледи, без да пречи на останалите членове на обществото, обясни вносителят Георги Васев, цитиран от БТА.

С приемането на допълнението ще се ограничи агресивното навлизане на различни религиозни течения, които не са регистрирани по надлежния ред, и ще се осъществи по-сериозен контрол в дейността на регистрираните религиозни общности и вероизповедания, заявяват вносителите. 

Една от предложените промени в наредбата е за забрана на носенето на облекло и аксесоари, покриващи лицето, както и всички други видове религиозно облекло и символи, които са в разрез с морала и традициите на религиозните общности в Република България.

Ако предложението бъде прието, и в Благоевград ще бъде забранено да се носят бурки, както това вече стана в Пазарджик и Стара Загора, а предстои обсъждането му и в Пловдив, и в Шумен.