Пазарджик стана първият град в България, който забрани носенето на бурки и никаби на обществени места.

Промяната в общинската наредба за обществения ред бе гласувана от 41 общински съветници, като 39 от тях подкрепиха забраната, а само двама гласуваха против – представителите на „Евророма”.

В началото на заседанието кметът Топор Попов оттегли своето предложение за забраната на бурките в обществените и държавните институции, като по този начин за обсъждане и гласуване остана само по-строгия проект, внесен от ВМРО.

С него се забранява носенето на облекло, което покрива лицето, на всички обществени места, включително паркове, градинки, училища и градски транспорт.

В Пазарджик се надяват и за национална забрана на бурките

В Пазарджик се надяват и за национална забрана на бурките

Обезпечава се сигурността и спазването на дългогодишните традиции у нас

По-рано днес стана ясно, че полицията в Пазарджик е подкрепила внесеното предложение, тъй като носенето на бурка възпрепятства идентификацията на лицето и по този начин не може да се осигури сигурността на гражданите.

Забраната важи за всички институции и обекти на територията на общината, включително и в случаите на придвижване с пътно превозно средство, като са предвидени изключения при заболяване. Забраната не се отнася за личните домове на гражданите и за молитвените домове.

На днешното си заседание общинският съвет гласува още при нарушение да бъде налагана глоба от 300 лв, а повторно или всяко следващо - 1000 лв.

При дебатите в залата бе уточнено също, че под аксесоари се приема всички изделия, които прикриват лицето, включително и пластмасови маски. 

Забраната влиза в сила в 7-дневен срок от публикуването на документа в сайта на общинския съвет и един местен вестник.

Другият град, където предстои такова предложение за забрана на бурките да се обсъжда, е Пловдив.

Припомняме, темата за бурките бе повдигната от ВМРО, но стана особено актуална след като главният прокурор Сотир Цацаров поиска забраната им. В темата се включиха със същото мнение редица публични и обществени фигури, включително и просветния министър Меглена Кунева.

Освен че като пример за носене на бурки циганската махала в Пазарджик стана известна и с делото за радикален ислям, което се води срещу проповядващи в местната джамия.