Кметът на Пазарджик Тодор Попов е внесъл предложение да се забрани носенето на облекло, което покрива лицето при посещение на държавни и общински институции и обекти.

Това може да стане с промяна в общинската наредба за обществения ред.

По думите на кмета решението е взето "прагматично" и изразява становището на администрацията и личната му позиция. "Взел съм решението прагматично, без популистки фрагменти", посочи още Тодор Попов, цитиран от БТА.

Основен аргумент на промяната е да се гарантира сигурността на гражданите.

При посещение в институции "всеки трябва да може да се идентифицира и да бъде идентифициран", каза кметът на Пазарджик. По думите му не може да се гарантира сигурността, ако не се вижда кой е под покривалото.

В предложението са предвидени и глоби, като за първо нарушение санкцията е 500 лв, а при повторно - 1000 лв. Заседанието на общинския съвет в Пазарджик, на което трябва да се гласува предложението, ще е на 28 април.

Припомняме, след изказаното мнение на главния прокурор Сотир Цацаров в подкрепа на забраната на бурките, се разрази дискусия в общественото пространство с противоположни мнения. Като основен проблем и регион, където се носят бурки, обаче винаги се посочваше циганската махала в Пазарджик