Не може за 20 души да се пише закон. Това категорично заяви Ахмед Башев, бивш депутат от ДПС и бивш кмет на Гърмен, а в момента директор на училището в Огняново.

Коментарът му идва след предложението на главния прокурор Сотир Цацаров да се забрани носенето на бурка на обществени места, както и разразилата се дискусия предимно в социалните медии, но и с включването на просветния министър Меглена Кунева.

Башев посочи, че в България с бурки ходят само жени от ромската махала в Пазарджик и няколко ромки в Пловдив.

Според него, ако започнат да се налагат забрани за облекло, „ще се върнем в едно друго мракобесно време, когато на жените, изповядващи ислям, е било забранено да ходят на нивата с шалвари”.

На въпрос какво би направил, ако в неговото училище се появи дете с бурка, той каза, че ще подходи индивидуално към всеки подобен случай, но в момента няма деца с бурки и дори с шалвари в неговото училище.

Той припомни, че през 1996 г. тогавашния министър на образованието Илчо Димитров го накарал да забрани забрадките в Рибново. Службите обаче казали на Башев да не прави нищо. „Не може да се пали държавата от единични случаи”, посочи Ахмед Башев.

По думите му службите трябва да преследват закононарушителите, а другото е популизъм.

Ахмед Башев заяви и че в България радикален ислям няма. Може да има отделни радикализирани елементи или спящи клетки, но те са работа на службите, допълни той.