Със забраната на бурките в Пазарджик се обезпечава сигурността и се гарантира, че ще се спазват дългогодишните традиционно установени кодове.

Така общинският съветник от коалиция „Тодор Попов за Пазарджик” Иван Димитров коментира пред News.bg гласуваната от Общинския съвет промяна в общинската наредба за обществения ред.

Припомняме, с промяната се забранява носенето на облекло, което покрива лицето, на всички обществени места, включително паркове, градинки, училища и градски транспорт. При нарушение да бъде налагана глоба от 300 лв., а повторно или всяко следващо - 1000 лева.

Пазарджик забрани бурките

Пазарджик забрани бурките

Първият град в България, който промени наредбата за обществения ред

Иван Димитров изрази задоволството си от постигнатия консенсус. Промяната е била поставена на обсъждане, на което се е видяло, че събира подкрепа. Общинарите са изпратили въпроси до Регионалния инспекторат по образование и до полицията, откъдето също са получили положителни становища.

„Отвсякъде лъхаше консенсус”, заяви Димитров.

Дебати се заформили около това къде точно да се налага забраната, както и около санкциите.

Общинският съветник обясни, че са решили да разширят обхвата на забраната, след като видели, че ще срещнат подкрепа. В първоначалния вариант забраната беше за обществените и държавните институции.

Разбира се имало е очаквания и притеснения за възражения, както и дори съдебни дела срещу общината. Но промяната е срещнала пълна подкрепа в Общинския съвет. Подкрепили са я и от ГЕРБ, Реформаторския блок, БСП, АБВ – все парламентарно представени партии, доволен е общинарят. Това дава надежда на Иван Димитров, че след като приключат с Изборния кодекс, депутатите ще разгледат и обсъдят внесения в парламента законопроект срещу носенето на бурки.

Общинският съветник е оптимист, че забраната ще се спазва. Той се радва, че се слага край на публичната тайна за бурките в Пазарджик и свързаните с това притеснения.

Според него, живеейки в мултикултурния свят, съвременният човек разбирал, че е по-лесно да напусне и да не се бори в собствената си страна. Създавали се проблеми с нарушаване на традиционно установените културни кодове, разраствали се субкултурите, които се борят срещу демокрацията.

По думите му по Конституция имаме права и задължения и всеки, който има желание и правно основание да бъде български гражданин, трябва да съблюдава и задълженията.

На въпрос каква е ситуацията извън циганската махала и дали в пазарджишките села съществува същият проблем, той каза, че по-скоро смята, че няма проблем. Това явление се забелязвало силно в Пазарджик.