Рибата се вмирисва откъм главата. Така председателят на Висшия духовен съвет на Мюсюлманското сунитско-ханефитско изповедание Недим Генджев коментира пред bTV днешната акция на ДАНС и прокуратурата в Пазарджик и още 4 града, при която бяха задържани имамът Ахмед Муса Ахмед и други религиозни водачи.

По думите на Генджев главният мюфтия на България Мустава Хаджи поддържа радикалистите в мюсюлманското изповедание у нас.

Той алармира и че у нас има 331 джамии без имами. Там ходят фундаменталистите и започват да проповядват радикализъм. Там може да отиде всеки, да проведе петъчна молитва и да наговори куп глупости, предупреди Генджев.

Той заяви, че 13-те имами, осъдени в делото за радикален ислям в Пазарджик, продължавали да проповядват, включително и Ахмед Муса Ахмед. Именно заради него се стигнало и до случая от миналата седмица, разбунил духовете в село Света Петка, защото той назначил нежелания от хората имам.

Генджев е категоричен, че никой не знае какво става в джамиите в страната. Според него те били разположени в циганските махали, тъй като там народът е най-беден. Използвайки беднотията на хората, радикалистите упражнявали влияние.

Освен това чрез бежанците също се вкарва радикален ислям в страната ни, смята Генджев, давайки за пример "тъмните и брадати физиономии", които се разхождат в района на столичната улица "Цар Симеон".

Той отново апелира главният мюфтия да бъде отстранен от поста, тъй като според него е избран на нередовен Висш мюсюлмански съвет и регистриран с фалшиво решение на съда, подписано от съдия Стефан Гроздев.
Припомняме, че Недим Генджев беше отстранен от поста главен мюфтия, а на негово място религиозен водач на мюсюлманите у нас стана Мустафа Хаджи. От тогава Генджев оспорва правото му да заема този пост.

Генджев предупреди главния прокурор Сотир Цацаров, че ако не вземе мерки и не реагира на жалбите му срещу Хаджи, но и по редица други теми, ще отиде заедно с 300 ходжи пред ВСС и ще се помоли и за неговата оставка, както направи преди няколко дни по адрес на Стефан Гроздев.

Според него Цацаров е под командването на "Кой?" и дори го наричал "шефе". Именно "Кой?" му заповядал и да не анулира регистрацията на Мустафа Хаджи за главен мюфтия. Зад Хаджи пък стояла политическа партия ДПС, която според Недим Генджев била абревиатура от " Делян, Павел и Сава".

"Аферим на ДАНС" каза обаче Генджев по повод днешната акция и специално благодари на шефа на агенцията Владимир Писанчев.

Самият Недим Генджев не бил канен да свидетелства по случая с радикалния ислям в пазарджишкия Окръжен съд, но заяви, че имал какво да разкаже на разследващите. Разполагал и с документи.