Инфлацията в България ще продължи да нараства до края на годината.

Това сочи годишният доклад на Световната банка, който анализира икономиките на новите страни-членки на Европейския съюз.

Според автора на доклада Ивайло Изоврски основните причини за високата инфлация са поскъпването на хранителните продукти и скока на цените на горивата.

Основното предизвикателство пред България и останалите страни са как да се овладеят инфлационните процеси, да се подобри стандарта на живот, без да се наливат пари в повишаване на заплати, каза Изворкси, цитиран от БНР.

„Това повишаване на заплати от своя страна има голям риск във всички страни в Европа да повлияе на нивото на инфлацията", категоричен е икономистът.

„Във вяска едно то тези десет страни предизвикателствата са какво да направим, че да има повишаване на животния стандарт, без да има такова влияние двупосочно между инфлация и работни заплати", допълни Изворски.

По думите му това би могло да стане чрез повишаване на производителността на икономиката, структурните реформи, реформите в образованието. 

Според икономикста това е "единствената надежда, че тази конвергенция - реалната и номиналната ще дойдат заедно в една по-дългосрочна перспектива".