11 награди за опазване на природата и горите на България раздадоха по време на съвместна пресконференция в БТА от Изпълнителната агенция по горите (ИАГ) и Българското дружество за защита на птиците (БДЗП). Повод за наградите са някои от разкритите престъпления срещу дивата природа през 2017 г.

От 11-те награди в кампанията има две двойни и една тройна. Наградата, която има грамота и парична стойност, се разделя между номинираните.

Главният юрист на РИОСВ Варна Стела Дочева е наградена за това, че на 14 септември 2017 г. е направила проверка на място по сигнали за унищожаването на понто-сарматски степи.
При проверката е установено разораване на степите. Дочева спира с констативен протокол действията на собственика на земята. По този начин са спасени около 2/3 от територията, която месец по-рано е била опожарена.

Дочева е спряла разораването като служебно лице, но инвеститорът й завежда частно дело, което все още не е решено, стана ясно по време на награждаването й.

Журналистът Босилена Мелтева бе наградена заради материалите си, с които разкрива, че са поставяни отровни примамки през март 2017 г. Номинацията й е от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП).

Екологът Людмил Хайдутов от БАН получи награда за популяризиране на проблемите срещу защитени видове животни и борбата срещу тях. Той поддържа страница във Фейсбук за незаконна онлайн търговия с животни.

Инж. Александър Дунчев от Асоциацията на парковете в България (АПБ) получи награда за три разкрити случая - унищожаване борова гора в кв. "Сеславци", София. Гората там е напълно унищожена, маркирани са тънки дървета, а са отсечени дебелите.

Вторият случай е за изсечена дъбова гора в Ихтиман на 10 км от АМ "Тракия". Отсечени са 40 кубика дървета без маркировка. Третият случай е за незаконна сеч в ловна гора в Дикчан. Самият Дунчев благодари на колегите си, че имат воля да работят.

Каруца и 14 куб. м. дърва хванаха инспектори и жандармерия в Ихтиман и Пирдоп

Каруца и 14 куб. м. дърва хванаха инспектори и жандармерия в Ихтиман и Пирдоп

През последните десет дни са съставени 11 акта по Закона за горите

Тройната награда получиха Стоян Христов, Венелин Койчев и Николай Стайков от Дирекция национален парк Централен Балкан. Тримата са работили срещу бракониерски посегателства върху едри грабливи птици.

Биологът Елица Иванова бе номинирана от "Биоразнообразие" за своя принос срещу трафика на защитени видове. При награждаването й обявиха, че Иванова е създала прецедент в съдебната практика - конфискуваните животни са върнати преди приключване на делото, обяви Ваня Рътарова БДЗП.
Самата Иванова обяви своя девиз: "Няма начин да няма начин." Важното е да сме активни при търсене на решения, допълни награденият биолог.

Полицаите Илхан Емин Фаик и Илхан Скендер Ахмед от село Черноочене са номинирани от РИОЗ Хасково за спасяване на 37 костенурки. Те на два пъти спират бракониерите и спасяват костенурките.
При връчването на наградата Илхан Фаик обяви, че нарушителите са задържани и са осъдени и тримата. "При нас нещата се случват", допълни инспекторът.

Веселин Коев е експерт биоразнообразие към парк "Персина". При награждаването му стана ясно, че той е един от основните двигатели в усилията за опазване на морския орел и неговите най-ключови местообитания в България - крайречните гори по Дунавските острови "Персина".

Пожарникарите Светослав Станков и Светослав Ангелов от регионалната дирекция Видин са спасили щъркели от горящото им гнездо. На 3 юли т.г. те реагират на сигнал за горящо щъркелово гнездо. Пожарът вероятно е причинен от късо съединение в електрически стълб. Двете птици са обгрижени в пожарната и след това са предадени на "Зелени Балкани" в Стара Загора, обясниха при тяхното награждаване.

Горският стражар от Бургас Петър Николов е награден за спасяването на малък креслив орел - видът е включен в Червената книга.
На 15 юли 2015 г. в землището на село Ливада, Бургаско, Петър Николов открива млада птица в безпомощно състояние, паднала под дърво. Той я предава на орнитолози. По-късно птицата е транспортирана в спасителен център в София.

С тези награди от ИАГ и БДЗП показват, че има хора, които отстояват лична кауза в защита на обществения интерес, обявиха от Българското дружество за защита на птиците.