Кметът на София е изпратил писмо до министъра на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов, до министъра на здравеопазването Радослав Гайдарски, до министъра на околната среда и водите Джевдет Чакъров и до министъра на земеделието и горите Нихат Кабил с искане за становище и конкретни действия във връзка с попадащите във вододайната зона около язовир Искър имоти.

В писмото, цитирано от пресцентъра на Столична община се казва :

„Във връзка с възникналите проблеми с вододайната зона около язовир Искър, Столична община възложи със свои средства геодезическо заснемане на хоризонтал с кота 817.50.

На тази база са определени границите на пояс I и пояс II на санитарно-охранителна зона на язовира съгласно Наредба № 3 от 16.10.2000 г. за условията и реда за проучване, проектиране, утвърждаване и експлоатация на санитарно-охранителните зони около водоизточниците и съоръженията за питейно-битово водоснабдяване и около водоизточниците на минерални води, използвани за лечебни, профилактични, питейни и хигиенни нужди, издадена от министъра на околната среда и водите, министъра на здравеопазването и министъра на регионалното развитие и благоустройството /обн., ДВ, бр. 88 от 27.10.2000 г./.
Въз основа на получените резултати и съвместяването им с данни от устройствените планове и картата на възстановената собственост са определени имотите или частите от имоти, които попадат в територията под кота 817.50, както и тези, които попадат в пояс I на санитарно-охранителна зона.
С оглед на голямото значение на Язовир „Искър" за живота и здравето на 1.5 милиона софиянци, моля за Вашето спешно становище по компетентност за процедурите, които следва да се проведат по отношение на засегнатите имоти."