В Стара Загора се провеждат епархийските избори за нов Старозагорски митрополит, съобщават от Светия Синод. Изборният ден ще започне с отслужването на света литургия в катедралния храм на града "Свети Димитър". В нея ще участват свещенослужители от епархията начело с наместника на овакантения митрополитски престол Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний. 

Припомняме, че до избирането на нов Старозагорски митрополит се стигна след освобождаването на Гакалтион от поста поради здравословни причини. Светият Синод назначи като временно управляващ епархията Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний.

След богослужението 36-те епархийски избиратели - по 6 от 6-те духовни околии ще пристъпят към избора. От листата с кандидати за митрополитския престол с тайно гласуване ще бъдат излъчени двама епископи, които съберат повече от половината от гласовете. Имената им трябва да бъдат оградени в листата, която включва следните епископи: Месемврийски Иаков, Велички Сионий, Драговитийски Даниил, Траянополски Киприян, Главиницки Йоан, Браницки Григорий, Белоградчишки Поликарп, Агатополски Йеротей.

Ако на заседанието си на 10 декември Светият Синод счете избора за валиден, на 11 декември ще се състои Каноническият избор. При него митрополитите от Св. Синод начело със Светейшия патриарх Неофит ще изберат един от двамата избрани епископи и ще утвърдят новия Старозагорски митрополит, разясняват от Светия Синод.

Изборът може да бъде проследен онлайн.