След няколкочасово заседание Светият Синод потвърди избора на Варненския митрополит Кирил за наместник-председател на БПЦ и управляващ софийската митрополия. Епископ Наум, който е главен секретар на Светия Синод, обясни, че заседанието от 10 ноември е законно.

На него са присъствали 12 митрополити, а то е свикано не като редовно или като извънредно, а като заседание при извънредни обстоятелства.

По думите му в устава на БПЦ няма процедура за избор на наместник-председател и при отсъствие на изрична уредба за този избор Светият синод избира да се проведе процедура на тайно гласуване. Според епископ Наум по този начин ще се прояви „истинската воля, неопорочена от грях". Той припомни, че за наместник-председател е избран митрополит Кирил, като всички митрополити приемат този резултат, тъй като няма изрично предвидено мнозинство.

Епископ Наум подчерта, че по време на неделното заседание е нямало изказани особени мнения и оспорвания от страна на митрополитите. В отсъствие на напусналите заседанието трима митрополити Светият Синод избира наместника на БПЦ да е управляващ софийската митрополия. Решението е взето с осем гласа „за" и един „против", а протоколът е подписан от девет митрополити.

Решението на Синода от 10 ноември е влязло в сила от момента на подписването му и уставът на БПЦ и Световната правна система не познават и не съществува възможност да има оттегляне или заличаване на подпис след полагането му. Това е правен абсурд, който правото не допуска заради правната и обществена сигурност, заяви категорично Наум.

Той припомни, че оспорването на решения и процедури на органите на БПЦ пред органи извън нея е недопустимо, а според църковните канони такова поведение е наказуемо.

Изборът на глава на Българската православна църква не подлежи на държавен и съдебен контрол. Това е каноничен въпрос, който трябва да бъде решен от БПЦ, която е самоуправляваща се институция, заяви епископ Наум и добави, че Светият Синод няма да работи под натиск, включително и от негови членове.

Протоколът от днешното заседание е подписан от осем митрополити - варненският, видинският, русенският, неврокопският, старозагорският, ловешки, сливенският и доростолският.