Три чудотворни икони с образа на св. Богородица от манастири в Киев ще гостуват в Бутгас на 9, 10 и 11 септември, съобщиха от общината. Посрещането им ще се състои в 15.00 часа на 9 септември в Катедралния храм "Св. Св. Кирил и Методий", където ще останат за поклонение до 15.00 часа на 11 септември.

Иконите Ефеската /Корсунска/ "Св. Богородица", Богородица "Услишителница" и Тихвинската "Св. Богородица" ще бъдат придружавани от 8 монаси начело с игумена на манастира в Киев Архимандрид Дамян. Заедно с тях пристигат и светите мощи на Св. мироносица и равноапостолна Мария Магдалена, Св. великомъченица Христина и др.

Ефеската Богородица изобразява Умиление - прегръдката между Богородица и Исус. Тя е пренесена от Гърция през 1162 г., когато полската княгиня Ефросина измолва от гръцкия император и патриарха иконата на Богородица от Ефес и я поставя в построения от нея храм на Всемилостивото Спасение в Полша. През 1239 г. княз Александър Невски се оженил в гр. Торопец за дъщерята на полския княз Брячислав, която пренесла иконата от Полша в Торопецката църква.

Иконата на Тихвинската Богородица, според преданието е дело на евангелиста Лука. При превземането на Константинопол от турците иконата изчезва и се появява по-късно над водата до Тихвин, където бил издигнат манастир. На тази икона се приписва спасението на манастира от шведите през 1614 година.

Третата икона на Богородица "Услишителница" е наречена така защото чува молитвите на хората и е прерисувана от стенопис в Зографския манастир.

Освен в Бургас, чудотворните икони ще бъдат изложени в Поморие, Несебър и Силистра.