Около 150 шивачки от италианската фирма "А. М. Шуус" ЕООД в Дупница вече получават заплатите си за 2016 и 2017 г., информира БНР.

По думите им заплатите им се изплащат от фонда за принудителни плащания.

Работничките организираха серия от протести, като търсиха и съдействието и на омбудсмана Мая Манолова.

Около година продължиха процедурите в Инспекцията по труда в София и в Кюстендил по начисляване конкретните сумите за получаване.

Конкретната сума, която получава всяка от шивачките, е от 1500 до около 2000 лева. Някои от шивачките имат да взимат по три заплати за минал период, плюс обезщетения при съкращение, болнични, отпуски.

До момента над 70 от работничките получили възнагражденията си по банкомат. По думите на Васил Ватрачки, участник в протестите, директорката на фонда е уверила, че до края на месеца заплатите и обезщетенията на всички ще бъдат изплатени.

Обявиха италианската фирма за обувки в Дупница в неплатежоспособност

Обявиха италианската фирма за обувки в Дупница в неплатежоспособност

Собственикът на "Абонданца" ЕООД е с 12 издадени акта

Припомняме, че на 31 май 2017 г. Окръжният съд в Кюстендел обяви  в неплатежоспособност италианската фирма за обувки "Абонданца" в Дупница. 

В началото на месец февруари 2017 г. шивачките от обувния цех излязоха на протест срещу незиплатените си заплати.

На 17 февруари омбудсманът Мая Манолова съдейства за подписването на споразумение, в което собственикът и управляващ италианската фирма "Абонданца" в град Дупница Луиджино Каприоти се задължи да изплати забавените заплати и обезщетения на четири транша като първият трябваше да бъде на 10 март. Това обаче не се случи, въпреки че срокът за изплащане на заплатите на служителите беше удължен няколко пъти.

Шивачки живеят три месеца без заплата

Шивачки живеят три месеца без заплата

Фирмата е продадена за 10 лева на новия собственик

За това омбудсманът Мая Манолова сезира по случая главния прокурор Сотир Цацаров, Националната агенция за приходите (НАП) и Националния осигурителен институт (НОИ) и инспекцията по труда.

На 16 януари 2018 г. Главна инспекция по труда стартира проверка в предприятието. Проверката установила до момента, че предприятието е в престой от началото на годината. На управителката на дружеството е връчено предписание за изплащане на възнагражденията в кратки срокове.

Манолова внесе в прокуратурата казуса на шивачките от Дупница

Манолова внесе в прокуратурата казуса на шивачките от Дупница

Шивачките от Дупница отново не получиха забавените си заплати