Омбудсманът Мая Манолова изпълни обещанието си по случая с шивачките от Дупница и сезира главния прокурор Сотир Цацаров, Националната агенция за приходите (НАП) и Националния осигурителен институт (НОИ) и инскецията по труда.

Омбудсманът сезира Цацаров за нарушение на правата на работниците от обувния цех "Абонданца" в гр. Дупница. В писмата си към НАП, НОИ и Главната инспекция по труда Манолова поиска своевременно преустановяване и отстраняване на нарушенията на работодателя.

Припомняме, че в началото на месец февруари шивачките от обувния цех "Абонданца" в гр. Дупница излязоха на протест срещу незиплатените си заплати.

Шивачки живеят три месеца без заплата

Шивачки живеят три месеца без заплата

Фирмата е продадена за 10 лева на новия собственик

На 17 февруари омбудсманът Мая Манолова съдейства за подписването на споразумение, в което собственикът и управляващ италианската фирма "Абонданца" в град Дупница Луиджино Каприоти се задължи да изплати забавените заплати и обезщетения на четири транша като първият трябваше да бъде на 10 март.
Приблизителната сума, която включва и дължимите осигуровки на служителите, се равнява на 250 000 лева.

До 10 март шивачките от Дупница получават първия транш от заплатите си

До 10 март шивачките от Дупница получават първия транш от заплатите си

Стотици протестираха заради неизплащани с месеци възнаграждения

В сряда, 15 март, на проведена от екипа на Манолова проверка, стана ясно, че работниците все още не са получили първия транш от забавените си заплати. След разговор със собственика стана ясно, че забавянето на заплатите е само до четвъртък, 16 март, когато Луиджино Каприоти пристига в България.

До края на вчерашния работен ден собственикът не се появи пред служителите на обувния цех "Абонданца" в гр. Дупница, поради което Мая Манолова предприе мерки и сезира съответните компетентни институции за нарушаването правата на служителите.