Ловчанският митрополит Гавраил съобщи, че предстои заседание на епархийския църковен съд по повод на скандала с бившия вече игумен на Гложенския манастир - Панкратий.

Заседанието ще бъде свикано след приключването на ревизията, извършвана от Ловчанската митрополия в манастира, съобщи БНР.

Припомняме, Панкратий предизвика пожар и насочи пистолет срещу туристи, дошли в манастира преди няколко седмици.

Пред църковния съд, състоящ се от духовници и миряни, ще бъдат изслушани свидетели, както и самия Панкратий, който в момента е под домашен арест в манастир в Правец.

Едва след това ще се прецени каква е вината му и ще се реши какво наказание заслужава. Вероятно няма да му бъде наложено най-тежкото наказание - отлъчване от църквата, но ще бъде свален монашеският му сан и той няма да може да свещенодейства.

Според митрополит Гавраил Панкратий ще получи по-малкото наказание, тъй като целта му е била да изгори някакви вещи, но не и да подпали манастира, което е установено и от следствието.

Припомняме, в ловешката психиатрична клиника установиха, че няма нужда от лечение, и отецът остана в ареста.

Малко след инцидента митрополит Гавраил заяви, че ако вината на Панкратий бъде доказана, той може да бъде отлъчен от църквата, а по-късно стана ясно, че йеромонах Панкратий е бивш военен и е служил в "Танкови части".