Десетки декара дъбова гора са изсечени в района на ивайловградското село Горно Луково. Унищоженият масив попада в територията на "Натура 2000" .
Въпреки това сечта там е разрешена.

Оказва се, че лесоустройствените планове у нас не са съгласувани със защитените зони.
В Ивайловградския балкан до преди дни е имало 30 декара дъбова гора.

Първоначално местните си мислят, че сечта е дело на бракониери и гръцките камиони, на които всекидневно се товари изсечената дървесина и алармират лесничеите.
Проверката обаче показала, че всичко е законно, съобщава БиТиВи.

"Сечите са съгласно действащия лесоустройствен проект на Държавно горско стопанство - Ивайловград. Издадени са писмени позволителни за сеч", коментира Юлиан Русев - старши експерт "Охрана на горите" към РДГ Кърджали, цитиран от БиТиВи.

Изсечената гора попада в района на защитена зона "Бяла река". Заради богатото биоразнообразие, природозащитниците определят местността като една от най- ценните в Европа. Тук живеят множество световно защитени видове - като черния лешояд, царския орел и сухоземните костенурки.

Лесоустройственият проект на горско стопанство - Ивайловград , който е с десет годишна давност, до момента не е адаптиран към защитените зони към Натура 2000.
Това може да стане или чрез оценка за въздействие на околната среда или чрез оценка за съвместимост по наредбата за съвместимост, според организацията "Зелени балкани".

Освен това днес бе огласено отворено писмо до министър-председателя и всички институции от екокоалицията "За да остане природа в България".
В него се призовава за бързи действия по случая "Габровница" в община Павел баня.

Организациите прилагат и преписка, според която през 2007 г. комитетите за спасяване на гората в селата Турия, Манолово, Алескандрово и Осетеново и ФПС "Зелени Балкани" установяват хиляди декари унищожени гори от фирми чрез незаконна сеч.

Дървеният материал е продаван за преработка на фирма в Габровница. Проверките са доказали нарушенията, твърдят от неправителствените организации.