Ветеринари взеха кръвни проби от кравата Пенка. Съдбата на кравата беглец трябва да стане ясна до няколко дни, съобщи Нова.

След излизането на резултатите от пробите, ще стане ясно дали ще се наложи бременната крава да бъде умъртвена.

Пробите са взети от кравата Пенка рано тази сутрин от служители на Агенцията по храните в Кюстендил.
Животното продължава да е в изолатор вече няколко дни, след като се върна от 11-дневна разходка в Сърбия.

Припомняме, казусът около кравата възниква поради това, че Сърбия не е държава членка на ЕС, а спрямо европейското законодателство животното не може да напуска ЕС, заобикаляйки митническа проверка. Освен това животното трябва да притежава ветеринарен здравен сертификат по стандартите на ЕС.

В Русия ни бъзикат: България приспива крава за незаконно преминаване на границата на ЕС

В Русия ни бъзикат: България приспива крава за незаконно преминаване на границата на ЕС

Кравата Пенка избягала от собственика си и заминала за Сърбия

Стана ясно, че кравата Пенка е бременна в 6-ия месец.

Стопанинът на Пенка Иван Харалампиев обаче се притеснява от взетите днес проби. Той заявява, че властите могат да решат да я умъртвят без причина. Той се притеснява и че може изследването на кравата да бъде компрометирано.

"Тази сутрин са идвали да вземат кръв без моето знание, да присъствам аз тука и се опасявам как ще бъде предадена тази кръв в София. Дали няма нещо да има компромати", притеснява се мъжът.

Велка Войнова от Областната дирекция по безопасност на храните в Кюстендил пък коментира, че животното е възложено под възбрана в Копиловци. По думите на Войнова кравата е изолирана, самостоятелна и обработена с противопаразитни средства.
Според инспектора днес от кравата са взети проби, с които трябва да се установи дали Пенка е заразена с дерматит, ку-треска, злокачествена катарална треска или син език. На животното е направено и алергично изследване.