По повод наближаващите коледни празници Международната природозащитна организация WWF предлага няколко съвета за по-зелено, а защо не и по-забавно празнуване.

На първо място ни призовават да не купуваме отрязана елха или клони, а да си купим дръвче в саксия, което ще можем да засадим навън след отминаването на празника. Освен това трябва да сме сигурни, че дръвчето е от лицензиран български разсадник. „Не ставайте спонсор на бракониери, които са го отскубнали от гората и сложили в саксия", призоваха от организацията.

Ролята на коледна елха може да изиграе всяко едно от наличните стайни растения.

Вместо традиционната хартиена картичка, да използваме електронна. Ако все пак някой държи на традиционните картички, трябва да изберем картичка, изработена от рециклирана хартия.

Всяка година тонове хартия отиват на боклука, включително от изхвърлени ненужни опаковки. От WWF препоръчват да подаряваме неща, които не изискват опаковка.

Ако все пак решим да направим по-традиционен подарък, например прахосмукачка,  трябва да се уверим, че тя е от най-икономичния клас А или дори А+. При стереоуредбите и телевизорите е хубаво да се провери дали могат да се изключват напълно, а не просто да стоят в „режим на изчакване", защото така също се изразходва излишна електроенергия.

Вместо традиционните лампички пък можем да използваме свещи или пък да си вземем диодни коледни лампички, които са много по-икономични от досегашните.

Празничната украса за елхата и дома може да бъде ръчно изработена. За целта можем да използваме хранителни продукти, произведени в България. Техният транспорт и опаковка е изразходвал по-малко енергия и хартия спрямо внесените отвън.

Запалените скиори биха могли да почакат и да покарат само на писти с естествен сняг, като така избягват скъпия изкуствен сняг, за чието производство отиват много енергия и вода от микроязовири, които променят водния баланс в планината.