Темата с паметниците в столицата отново е на дневен ред. Това пише в позицята си до медиите общинският съветник и председателят на ПП МИР Симеон Славчев.

По думите му за паметниците е заговорил и вече бившия посланик на САЩ в у нас Ерик Рубин, който в прощалното си слово обявил, че в София се готвят да издигнат паметник на 35-тия президент на щатите Джон Кенеди. Според Рубин мястото следва да бъде допълнително уточнено и гласувано в Столичен общински съвет.

В тази връзка Симеон Славчев отправя запитване по какъв начин Джон Кенеди е свързан с българската история и дали е по-важен от хан Аспарух.

По думите му на този въпрос трябва да отговорят общинските съветници от ГЕРБ, които бавят решението за поставянето на монумент на основоположника на българската държава хан Аспарух.

Предложението за паметника на Аспарух е било внесено на 28 януари от председателя на ПП МИР, но така и не било подложено на гласуване.

В доклада си Славчев предложил монументът да се проектира и разположи на площад Александър I.

"Центърът на София е мястото, където трябва да бъде поставен паметникът на хан Аспарух. Недопустимо е чужди управници да "изникват" в българската столица, а дa няма паметник на създателя на българската държава", категоричен е Славчев и допълва, че нация, която не уважава собствената си история, а робува на чужда, е обречена на гибел.